Galaţi: Marian Stanciu-la 47 de ani, fuge mâncând pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Marian Stanciu-la 47 de ani, fuge mâncând pământul
Galaţi: Marian Stanciu-la 47 de ani, fuge mâncând pământul

Agentul şef principal Marian Stanciu este responsabil cu logistica în cadrul Poliţiei Gălăţene şi în timpul liber este atlet de performanţă Profil NĂSCUT:  26.10.1962- comuna Nămoloasa, judeţul Glalţi STUDII: Şcoala Militară „Nicolae Bălcescu”, Sibiu FAMILIE: Căsătorit, un copil

Responsabil de dotările Inspectoratului Judeţean de Poliţie este un om ce deţine nu mai puţin de cinci recorduri naţionale, la diferite probe de sprint. Agentul şef principal Marian Stanciu este sportiv de performanţă din 1997, de la vârsta de 35 de ani.

Totuşi, el nu era străin de fenomenul sportiv, având în vedere că, din 1984, activa ca arbitru de fotbal, la diviziile inferioare. De altfel şi acum a rămas aproape de fenomenul fotbalistic, rămânând observator pentru liga a IV-a şi liga a III-a.

Campion naţional şi balcanic

Din momentul în care s-a apucat de alergat într-un mod organizat, Marian Stanciu a strâns o colecţie impresionantă de trofee şi medalii.

„La Campionatele Naţionale ale Ministerului de Interne am strâns, până acum, 13 medalii, dintre care zece sunt de aur. În primul an de participare am obţinut locul al treilea la grupa mea de vârstă, după care am avansat constant. În al doilea an a urmat o medalie de argint, iar în anii următori am strâns zece medalii de aur şi o medalie de argint”, povesteşte poliţistul.


Din anul 2002, Stanciu a trecut la nivelul următor, la grupa Masters, în care concurează atleţii cu vârste cuprinse între 40 şi 44 de ani. Pe plan internaţional, la cele patru balcaniade la care a participat, poliţistul a strâns trei medalii de aur la probele sale favorite, 100 şi 200 de metri plat, cinci medalii de argint şi două locuri patru.

„Am vrut să-mi măsor forţele şi cu cei mai buni atleţi din lume la grupa mea de vârstă, aşa că anul acesta am participat la Campionatele Mondiale de atletism de la Lahti, din Finlanda. La proba de 200 de metri am obţinut locul 19 din 40 de participanţi, cu record naţional”, mai spune Marian Stanciu.

 Totuşi, din Finlanda, poliţistul a venit şi cu o mare părere de rău, aceea că diferenţa dintre Galaţi şi Lahti în ceea ce priveşte posibilitatea de a face mişcare este uriaşă.

„Acolo ai piste de alergare inclusiv prin pădure”, a spus el.

Colecţionar de recorduri

În acest moment, Marian Stanciu deţine nu mai puţin de cinci recorduri naţionale, atât la grupa de vârstă 35-39 de ani cât şi la grupa de vârstă 40-44 de ani. Pentru a îmbina cu succes căsnicia cu pasiunea pentru sport, el i-a insuflat şi soţiei microbul mişcării.

”Cam în fiecare deplasare în care am fost a venit şi soţia. De alfel, până acum puţin timp a concurat şi ea la proba de aruncarea greutăţii. Acum din păcate însă are probleme de sănătate şi nu mai poate participa”, spune cu regret sportivul.

Întrebări şi răspunsuri



Fiul dumneavoastră vă urmează pasiunea?

Pot să spun că şi fiuli meu îi place mişcarea, însă nu este atlet. Îi plac alte sporturi, în special cele de echipă. La înălţimea sa s-a apucat de baschet. Să vedem acuma ce o ieşi.

Care este cea mai ciudată întâmplare din cariera de arbitru?

Înainte de 1989 eram la tuşă la un meci în judeţ. Prin minutul 75, după ce fusese înjurat tot meciul, arbitrul de centru nu a anunţat pe nimeni şi pur şi simplu a ieşit de pe teren şi a plecat acasă. La un alt meci am ajuns la teren şi, dar nici măcar echipele nu au venit. Nu ştia nimeni că meciul fusese programat.

Ce-i place
Fotbalul a rămas prima mea  dragoste, chiar dacă niciodată nu am  ajuns, ca şi arbitru, la nivel de primă ligă. Pe de altă parte, nu am neglijat nici cariera din atletism, şi am absolvit în anul 2006 Şcoala Naţională de Antrenori de la Bucureşti.

Ce nu-i place
Nu-mi plac bazele sportive din Galaţi. Pur şi simplu nu ai unde să alergi, nu ai unde să te antrenezi. Eu alerg de trei-patru ori pe stadionul Dunărea, pe o pistă de zgură, mai dură decât betonul. Nici măcar în parcuri nu poţi să faci mişcare.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite