Marea păcăleală din agricultură. Aflaţi cum au încercat fermierii să fure subvenţii de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii gălăţeni au declarat calamitate aproape 80.000 de hectare, dar specialiştii au descoperit că în realitate doar 2.700 de hectare au fost afectate.Pagube mai însemnate au înregistrat doar proprietarii de viţă de vie, în cazul cărora, cel puţin un sfert din producţia de struguri a fost compromisă.

Avalanşa de cereri depuse la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi pentru obţinerea de despăgubiri anunţa pierderi importante pentru fermierii gălăţeni după îngheţul din luna februarie 2010.

În total, era vorba de 78.000 de hectare, însă realitatea din teren s-a dovedit cu totul alta. Specialiştii au constatat la faţa locului că au fost calamitate doar 2.700 de hectare de culturi agricole, cele mai mari pierderi fiind înregistrate la rapiţă (1.475 de hectare) şi grâu (1.036 de hectare).

„Majoritatea agricultorilor s-a bazat pe faptul că are la dispoziţie doar cinci zile pentru a declara calamitatea, de la data producerii, aşa că au declarat calamitată toată suprafaţa pe care o aveau", explică directorul DADR Galaţi, Violeta Nanu.

Costurile deplasării specialiştilor în teritoriu pentru evaluarea situaţiei sunt importante, dar fermierii care au declarat distrugeri provocate de îngheţ neconfirmate pe teren, nu vor avea de suferit.

„Mi se pare foarte mare diferenţa între ce s-a declarat şi ce s-a găsit în teren, dar îi înţeleg pe fermieri", a declarat şeful DADR Galaţi.

Dezastru în viticultură

Pentru a putea face faţă cheltuielilor, o parte dintre fermieri s-au reprofilat pe culturi agricole mai profitabile. S-a ajuns atfel ca peste 2.000 de hectare să fie înfiinţate cu coriandru, muştar sau levănţică, pentru care există o cerere pe piaţă din ce în ce mai mare.

„Fermierii au încheiat contracte cu fabrici de medicamente şi condimente. Este mult mai profitabil decât să cultivi porumb", susţine directorul DADR Galaţi, Violeta Nanu.

Nu la fel de norocoşi sunt viticultorii. Viţa de vie din judeţ a fost afectată de temperaturile de -25 de grade Celsius, iar acum pierderile depăşesc un sfert din producţia de struguri de masă şi vin pe 3.436 de hectare.

Una dintre cele mai importante staţiuni vitivinicole din judeţul Galaţi, Bujoru, stă chiar mai prost. Jumătate din cele 380 de hectare de plantaţie viticolă au fost compromise, ceea ce înseamnă o pierdere de 3,5 tone de struguri la hectar.

„Nici cheltuielile nu o să le acoperim. La strugurii de masă, am pierdut 80% din producţie şi firmele de asigurări nu despăgubesc pierderile produse de îngheţul timpuriu", ne-a declarat directorul staţiunii vitivinicole Bujoru, Cristina Simion.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite