Galaţi: Albert Malaxa, profesorul de dincolo de nori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Albert Malaxa, profesorul de dincolo de nori
Galaţi: Albert Malaxa, profesorul de dincolo de nori

A zburat prima dată la 16 de ani şi visul lui a fost în acel moment să-şi deschidă o şcoală de zbor. A reuşit abia 15 ani mai târziu şi acum este mândru că a scos zeci de generaţii de piloţi

Albert Malaxa a avut prima experienţă în aer ca şi paraşutist, în 1987. Era pe atunci la Clubul Oţelul, care avea şi secţie de paraşutism. În 1991 a avut prima experienţă la “manşă”: a traversat Munţii Măcinului pe cont propriu cu o parapantă. Atunci şi-a conturat practic ideea înfiinţării unei şcoli de zbor, pe care a materializat-o abia în 2003.

Între timp, am mai zburat cu motoparapanta şi cu motodeltaplanul, dar am obţinut şi calificările pentru instructor de la Aeroclubul Român”, se mândreşte Albert Malaxa.

Aerial Club, şcoala de zbor pe care a înfiinţat-o este în acest moment recunoscută de Aeroclubul României şi de Asociaţia “Zbor Liber” – forumul tutelar în ceea ce priveşte zborul fără motor. 

Zborul nu este un sport extrem

De ce a fost nevoie de o şcoală de zbor la Galaţi?
 “Pentru că foarte mulţi au dorit acest lucru şi am crezut de cuviinţă că este mai uşor să înveţi când are cine să te înveţe. Eu oricum zbor, că sunt virusat , dar am tendinţa de a atrage şi pe alţii.

Când revii pe pământ simţi nevoia să povesteşti şi altora cum este. În aer, este altceva – te eliberezi de griji, te acaparează fenomenul”, povesteşte profesorul de zbor.
Pentru că mulţi se sperie când aud de zbor, Albert Malaxa le spune că nu au de ce. În ciuda aparenţelor, zborul este un sport destul de sigur, nicidecum unul extreme.

Teama vine din necunoaştere. Mai întâi povestim şi abia după aia zburăm. Zborul înseamnă cunoaştere, şcoală. Zborul nu este un sport periculos, o doză de adrenalină. Cine învaţă să zboare învaţă aerodinamică şi meteorologie”, mai spune pilotul.

Elevi de toate vârstele

În acest moment, Aerial Club are peste 30 de membri împătimiţi de zbor. Aeroclubul de la Galaţi este de fapt un ONG şi este unul dintre puţinele din ţară care funcţionează separat de autorităţile aeriene.

Pe lângă Aerial Club Galaţi, mai există şcoli particulare de zbor la Ploieşti şi la Miercurea-Ciuc. Aerial Club are mulţi parteneri din ţară şi din străinătate, cu care are proiecte comune.

“Învăţăceii” fac parte, în general, din categoria curioşilor. “Zborul este cam primul vis al omului. De aceea mulţi vin din curiozitate. Atunci, eu îl iau, îi explic despre ce este vorba, zbor cu el”, a mai spus Albert Malaxa.
Cel mai tânăr elev are 20 de ani, iar cel mai în vârstă are 64, spune instructorul de zbor.

Întrebări şi răspunsuri:
Cum se vede criza de la peste 150 de metri înălţime?

Criza nu se vede, nu există! Vreau să vă spun că nici măcar după ce aterizăm nu suntem afectaţi în vreun fel sau altul de criză! Din punctul meu de vedere, aşa-zisa criza este indusă pentru a justifica politica oamenilor. Unde-i pasiune, nu există criză, iar la noi se vede asta din toate realizările pe care le avem.
Cum se împacă familistul cu pilotul Albert Malaxa?

Este destul de complicat dar dacă există înţelegere, totul e ca şi rezolvat. Şapte zile din şapte sunt la aerodrom. N-am probleme cu familia, din fericire. Mi-am cunoscut soţia la Aeroclub şi tocmai de aceea înţelege fenomenul. A înţeles că aerodromul este acum a doua mea casă.

Ce-i place?

Îmi place ideea de a zbura, dar mai ales aceea de a împărtăşi ideea de zbor cu ceilalţi, de a-i aduce în a treia dimensiune, unde este mai curat şi mai linişte. Îmi place să le explic celor care stau în dubii cât de uşor este să zbori. Teama lor vine din necunoaştere, dar ştiu că odată învinsă necunoaşterea, zborul devine o reală plăcere.

Ce nu-i place?

De când mă ştiu urăsc făţărnicia oamenilor, faptul că ne ascundem după deget. Urăsc, de asemenea, irosirea energiei în scopuri meschine. Consider că astfel uităm pentru ce trăim. Cred că zborul liber m-a făcut să am o imagine mai clară asupra oamenilor, pot să-i citesc mai bine, mai uşor.

Profil

Născut 28.05.1971
Studii: absolvent Liceul Sportiv
Profesie: instructor de zbor
Căsătorit, 1 copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite