Galaţi: Mâine se sfinţesc apele Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se spune că cel care recuperează crucea va avea noroc tot anul
Se spune că cel care recuperează crucea va avea noroc tot anul

Ca în fiecare an, credincioşii vor participa la slujba care va fi oficiată pe Faleza Dunării

Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian Crăciun va arunca în apele fluviului Sfânta Cruce pe care potrivit tradiţiei un tânăr curajos o va readuce pe mal

În fiecare an, pe Faleza Dunării, se adună peste 4.000 de gălăţeni, pentru a participa la slujba de sfinţire a apelor, dedicată Bobotezei, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creştin-ortodox. Se spune că, la Bobotează, nu trebuie spălate rufe şi că apa sfinţită acum are puteri miraculoase.


La Galaţi, există tradiţia ca mai mulţi tineri să plonjeze în apele îngheţate ale Dunării pentru a recupera Sfânta Cruce aruncată în valuri de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Î.P.S. Casian Crăciun.

Se spune că cel care reuşeşte să aducă la mal simbolul creştinismului va avea noroc tot anul.
Costel Dimitriu a reuşit să recupereze crucea în ultimii patru ani şi va încerca să repete isprava şi în acest an. În 2009, el declara : „Ziua aceasta este un moment de curaj, dar şi de purificare spirituală pentru că la Bobotează toate se curăţă".

Semnificaţia Bobotezei


În această zi, Iisus s-a botezat în apele Iordanului . Când l-a văzut pe Iisus, Ioan Botezătorul a spus: "Se afla in mijlocul vostru Acela pe Care voi nu-L ştiţi" (Ioan 1, 26). „Şi eu am văzut şi am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu" (Ioan 1, 33-34).


Pregătirile pentru una dintre cele mai importane sărbători creştine de peste an vor începe încă de astăzi, când preoţii vor cutreiera cartierele gălăţene pentru a sfinţi casele creştinilor şi pentru a vesti botezul Domnului.

Procesiune pe Faleză

Participanţii la slujba de Bobotează se vor întâlni, la ora 12.45, la Biserica Precista şi în cadrul unei scurte procesiuni se vor îndrepta către malul Dunării. În jurul orei 14.00, Arhiepiscopul Dunării de Jos va arunca crucea în apele îngheţate ale fluviului aceasta urmând să fie readusă pe mal de către unul dintre tinerii curajoşi care vor plonja după ea.

Obiceiuri de Bobotează

Se spune că fetele care îşi pun busuioc sub pernă în noaptea Bobotezei îl vor visa pe cel cu care se vor căsători.

O altă tradiţie străveche legată de această sărbătoare spune că, tot în noaptea de Bobotează, tinerele nemăritate trebuie să lege pe degetul inelar un fir roşu de lâna ori mătase, de care să înnoade o rămurică de busuioc luată de la preot şi să pună apoi crenguţa sub pernă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite