Mâine este ultima zi de testare gratuită pentru depistarea Hepatitei C

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 6 august, e ultima zi când gălăţenii pot să-şi facă gratuit testul pentru depistarea Hepatitei C. Analiza, în valoare de 55 de lei, se efectuează la un laborator privat de pe strada Zidarilor 5. Din cei 1.000 de gălăţeni care au făcut timp de trei zile testul, zece au fost depistaţi pozitiv.

Probele de sânge se recoltează între orele 8.00 şi 10.00 în laboratoarele Pro Test de pe strada Zidarilor nr. 5. Rezultatele testelor se cunosc în 48 de ore. Acţiunea se desfăşoară în cadrul săptămânii de combatere a hepatitei C, boală care afectează anual 700 de locuitori ai judeţulu nostru.

Până ieri, o mie de gălăţeni au dat sânge pentru depistarea virusului hepatic de tip C. La zece din aceştia, probele sunt pozitive.

„Nu ne-am aşteptat la această avalanşă de doritori de a se testa. Pacienţii depistaţi cu infecţie sunt consiliaţi psihologic de către medicul care anunţă nefasta veste. Ei trebuie să meargă la Sanepid, unde mai dau o dată analiza pentru a confirma rezultatul", a spus Gianina Porojan, directoarea laboratorului Pro Test.

Laboratorul gălăţean s-a asociat cu Bioclinica, companie care a organizat acţiunea în toată ţara. Banii pentru analize sunt acoperiţi în totalitate de firmă, neexistând un contract de prestare servicii cu Casa de Asigurări în Sănătate.

„Împreună cu Bioclinica, am iniţiat această acţiune fiind alarmaţi de numărul mare de cazuri de îmbolnăvire. Mulţi dintre cei care vin la noi, fac şi teste pentru depistarea hepatitei B sau alte analize", a spus Porojan.

Ignorată, hepatita C poate evolua într-un cancer hepatic sau ciroză. În fiecare an, cel puţin 250 de gălăţeni mor din cauza bolilor de ficat. Afecţiunile hepatice care se situează pe locul 4 în topul cauzelor deceselor în România.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite