Mâine/ Zi decisivă pentru salariile siderurgiştilor gălăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine dimineaţă se reiau, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, discuţiile din cadrul acţiunii de mediere dintre conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi sindicatele de pe platformă, pe tema contractului colectiv de muncă pe 2011.

Şedinţa de mâine reprezintă cea de-a doua rundă de discuţii dintre sindicate şi patronat, după ce prima rundă a negocierilor salariale a eşuat.

Sindicatele spun deja, încă înainte de începerea discuţiilor propriu-zise, că oferta patronatului nu este acceptabilă şi că nu au de gând să cedeze. „Cei de la ArcelorMittal nu au venit cu îmbunătăţiri ale ofertei. Oferă 7% majorare, plus un bonus de 15 lei pe lună pentru muncitori şi personalul TESA fără studii superioare. Pentru cei cu studii superioare oferta este acum de 4,5%, plus un bonus de 2 %", ne-a declarat Costică Harnagea, preşedintele Sindicatului „Forum".

Pentru a ajunge la un acord imediat, cele nouă sindicate care participă la negocieri au solicitat o majorare a salariilor de cel puţin 15% pentru anul 2011.
Perioada maximă de desfăşurare a concilierii este 25 de zile, după care, dacă nu se ajunge la un acord scris, se poate declanşa greva generală. De altfel, unii dintre sindicalişti spun deja că greva generală este aproape iminentă.

Se sare peste arbitraj?

„După conciliere, se poate solicita medierea şi arbitrajul. Dacă se solicită arbitrajul se va duce la un acord. Dar aceste proceduri sunt opţionale. Dacă nu sunt solicitate, se poate declanşa greva generală", ne-a explicat Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului Naţional "Solidaritatea" al Metalurgiştilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite