Mâine/ Vernisajul expoziţiei artistului Gheorghe Suciu: "Pământ, Ape, Cer"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sala „Nicolae Mantu” a Galeriilor de Artă va găzdui, mâine, de la ora 19.00,  vernisajul  "Pământ, Ape, Cer". Amfitrionul expoziţiei este pictorul Gheorge Suciu care îşi va expune cele mai noi lucrări ale sale şi va lansa şi două volume de cărţi.

"Le petit paintre” (Micul Pictor), cum îi place să se autointituleze, a creat peste o mie de tablouri şi îşi doreşte să realizeze o sală cu lucrări inspirate din opera lui Lucian Blaga.

Încă de la grădiniţă Gheorghe Suciu realiza figurine din lut moale, iar de la vârsta 13 ani a început să lucreze constant în domeniul artei.

„Eram pionieri, iar întâmplarea a făcut ca un coleg să nu mai poată face gazeta de perete. Doamna profesoară m-a pus pe mine să o pictez. Nu i-a venit să creadă că eu singur am făcut-o. A venit la mama acasă şi a întrebat-o cine m-a ajutat”, spune cu emoţie în glas pictorul.

Are peste 16 expoziţii personale

Din 1971 participă la expoziţiile Filialei Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) Galaţi. În total, are peste 1.000 de tablouri pictate. 

„Pe unele tablouri le-am vândut, pe unele le-am dăruit, la toate ţin la fel de mult. Îmi amintesc că o lucrare deosebită a fost la o zi după căsătorie. Am imortalizat buchetul de mireasă al soţiei, nişte garoafe albe, şi i l-am dăruit”, îşi aminteşte pictorul.

Nu pictează niciodată la comandă: „Vreau să am eu libertatea de mişcare, nu să fiu constrâns de o idee. Nu pot să-mi copiez propriile lucrări. Inevitabil îmi cere organismul să modific ceva”, spune pictorul.

În fiecare an, de sărbători, le trimite tuturor cunoştinţelor, inclusiv clienţilor, felicitări pe care se semnează „Le petit paintre”. 

Profil:

Născut: 18 aprilie 1943, la Subcetate, Hunedoara
Studii: Liceul Pedagogic, Facultatea Arte Plastice Timişoara; Facultatea de Filologie, Universitatea „Al.I. Cuza”
Profesie: profesor de desen
Familie: Văduv

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite