Galaţi: Magistratul care scrie poezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Magistratul care scrie poezii
Galaţi: Magistratul care scrie poezii

A fost timp de 35 de ani procuror şi prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi iar de 15 ani activează ca avocat. A scris până acum zece cărţi, dintre care şapte sunt volume de poezii

Recunoaşte fără reţinere că a dorit sã devină procuror dupã ce a văzut un film, unde protagonist era un magistrat, care şi-a învins temerile şi a aplicat legea, chiar dacã viaţa sa şi a familiei erau puse în pericol. Gheorghe Balan nu regretă niciun moment din cei 35 de ani cât a lucrat ca procuror.

Procuratura cu bune şi rele

Are o strângere de inimă când vorbeşte de cele trei condamnări la pedeapsa capitală pe care a fost nevoit să le ceară în instanţă în perioada regimului comunist. ”Asta era legea atunci. Eu personal sunt împotriva pedepsei cu moartea, dar în aceste cazuri consider că a fost pe deplin justificată. Au fost nişte crime oribile, care nu aveau nici cea mai mică justificare”, ne explicã procurorul pensionar.

Îşi aminteşte amuzat de discuţiile pe care le-a avut cu infractorii, dar în special de explicaţiile hilare ale unui hoţ şi ale unei prostituate. Pentru el, hoţia era meserie iar pentru ea, vânzarea trupului reprezenta cea mai mare plăcere.
Cea mai amuzantă întâmplare pe care a trăit-o ca procuror a fost când o persoană decedată a dispărut de la morgă. O vânzătoare de flori a leşinat pe stradă şi toată lumea a crezut-o moartă. A fost dusă la morgă pentru autopsie, dar… surpriză. ”Am plecat la morgă să asist la autopsie, dar când am ajuns acolo, am constatat că dispăruse moarta. Cred cã s-a trezit, a ieşit pe un geam şi dusă a fost”, ne declară râzând Balan Gheorghe.

O familie de scriitori

Gheorghe Balan a scris prima carte, ”Jurnalul unui procuror”, inspirat de evenimentele la care a luat parte în calitate de procuror. Treptat, a devenit o pasiune iar magistratul a ajuns să scrie proză, piese de teatru şi poezie.
Soţia, Antoaneta Balan, nu s-a lăsat mai prejos şi a scos la rândul ei şapte cărţi de proză şi versuri. Familia Balan este mândră de fiica lor, care i-a depăşit în celebritate.
Marlena Braester, este o cunoscută poetă în Israel şi în special în Franţa. Şi-a luat doctoratul la Universitatea din Paris, masteratul la Tel Aviv  şi în prezent este preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Franceză şi redactor-şef al revistei “Continuum”, precum şi membru în comitetul de conducere al grupului de cercetare a poeziei şi poeticii contemporane din cadrul Universităţii din Haifa.

A dat acuzarea pe apărare

Balan Gheorghe a schimbat roba de procuror cu cea de avocat dupã ieşirea la pensie. Nu poate sta acasă, trebuie sã fie musai în activitate, să se simtã util şi nu se gândeşte sã renunţe la profesia de avocat, pe care o practică de 15 ani. Are şi o vorbă: ”Avocatul nu iese la pensie decât după ce moare”.








Ce îi place

Este pasionat de literatură şi corectitudine. A citit de la primele scrieri în limba greacă, cum este Iliada, şi până la literatură indiană. L-a avut professor pe  Teofil Simenski, unul din puţinii cunoscători ai limbii sanscrite la acea vreme.

Ce nu îi place

Nu îi place politica şi nici politicienii. Conceptul unei societăţi fără politicieni şi-l descrie într-una din numeroasele cărţi scrise, intitulată ”Conspiratorii”. Nu îi place când oamenii nu se pot mişca liber, unde şi când doresc.

Întrebări şi răspunsuri

Ca procuror, cum aţi reuşit să scrieţi atâtea cărţi de proză şi poezie?

Procurorul trebuie să aibă multă imaginaţie, minte şi inimă. Omul este o fiinţă foarte complexă. Nu este liber pentru că se supune regulilor. Am înţeles aceste lucruri foarte devreme iar când lucram ca procuror le-am exprimat în cartea ”Jurnalul unui procuror”.

Ce carte v-a impresionat în mod deosebit?

Mi-a plăcut atât de mult opera ”Faust”, încât am mers în Germania şi am vizitat oraşul natal al lui Goethe. Am vrut să văd mediul în care a trăit şi scris Goethe această carte pentru a înţelege măcar o mică parte din ce l-a inspirat.



Profil

Născut: 15 februarie 1928

Studii: Facultatea de Filozofie Iaşi, Facultatea de Drept Iaşi

Stare civilă: căsătorit, are un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite