Galaţi: Magistraţii refuză să intre în sălile de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu se vor judeca decât cazurile urgente, dar arhivele vor fi deschise publicului

Adunările generale ale judecătorilor din cadrul Curţii de Apel şi Tribunalului Galaţi au hotărât cu majoritate de voturi să continue protestele până pe 5 octombrie. Judecătoria Galaţi va decide mâine dacă va acţiona în acelaşi mod.


Gălăţenii care au litigii comerciale sau civile pe rolul instanţelor gălăţene trebuie să-şi ia gândul de la soluţionarea proceselor prea curând. Judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au decis cu votul majorităţii magistraţilor să continue protestele declanşate pe 1 septembrie până pe data de 5 octombrie după ce discuţiile cu Guvernul pe marginea revendicărilor salariale şi a solicitărilor vizând întârirea independenţei justiţiei nu au condus la nici un rezultat.


Instanţele din cadrul Curţii de Apel Galaţi vor judeca, în materie penală, doar cauzele privind arestările preventive iar în materie civilă, doar cauzele privind plasamentul minorilor, cererile de suspendare, ordonanţele preşedinţiale, măsurile asiguratorii, cererile având ca obiect constatarea nulităţii sau suspendarea grevei şi  cererile de preschimbare a termenelor.

 Restul proceselor ce urmau să fie judecate vor fi amânate conform planificărilor aprobate în colegiul de conducere al Curţii de Apel. Singura veste bună este că arhiva instanţei îşi va desfăşura programul cu publicul normal, între orele 9,00–13,00, cu precizarea că vor fi soluţionate doar solicitările cu caracter urgent.

Tribunalul Galaţi cere Guvernului garanţii

Judecătorii Tribunalului Galaţi nu au stat prea mult la discuţii înainte de-a hotărî să continue protestele.

De altfel, punctul de vedere al conducerii instanţei este mai mult decât elocvent: ”Tribunalul Galaţi anunţă continuarea fermă a protestului, cel puţin până la 5 octombrie 2009 şi solicită, imperativ, ca exponent al puterii judecătoreşti, Guvernului, respectiv Parlamentului, să manifeste disponibilitate de dialog şi să ofere garanţii certe, până la data desfăşurării următoarelor Adunări Generale a Judecătorilor, cu privire la rezolvarea tuturor revendicărilor puterii judecătoreşti”.

În aceste condiţii, magistraţii nu vor judeca decât cazurile declarate de lege urgente.  Este vorba practic de aceleaşi dosare ce vor fi instrumentate şi de Curtea de Apel.

 Excepţiile vizează procesele penale, unde vor fi soluţionate şi liberările condiţionate, întreruperile şi amânările pedepselor pe caz de boală, graviditate şi concediu de creştere  a copilului până la 1 an.

La acestea se adaugă şi cauzele în care urmează să se prescrie răspunderea penală în următoarele 6 luni,  contestaţiile la executare care privesc punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti nedefinitive sau împotriva altei persoane.

Restul proceselor vor fi amânate după data de 5 octombrie. Arhivele şi registratura vor fi deschise numai două ore zilnic iar la Registrul Comerţului se vor primi doar cereri, următoarea şedinţă a judecătorului delegat fiind programată pe 15 octombrie 2009.

Magistraţii de la Tribunalul Galaţi au ţinut să-şi reafirme din nou poziţia în sensul neparticipării în birourile electorale de circumscripţie la alegerile prezidenţiale. Judecătoria Galaţi va hotărî mâine în adunarea generală dacă va continua acţiunile de protest alături de magistraţii de la instanţele superioare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite