Magazinele on-line din Galaţi au fost amendate de Protecţia Consumatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii site-urilor online au primit amenzi în valoare de 4.000 de lei din cauza deficienţilor descoperite de către comisari. Aceştia au descoperit că site-urile ofereau informaţii incomplete, clauzele defavorizau consumatorul, găsindu-se şi abateri la garanţiile acordate.

Au fost constatate abateri la site-uri la care "condiţiile de returnare" prevăd faptul că dacă produsul este returnat într-o stare în care nu mai poate fi vândut ca şi "nou", operatorul îşi rezervă dreptul de a solicita o taxă pentru readucerea în stadiul iniţial sau pentru a acoperi diferenţa de preţ rezultată din vânzarea produsului ca second hand sau va fi reexpediat produsul pe cheltuiala clientului, dar fără a se preciza care este cuantumul acestor taxe.

"Termenii şi condiţiile generale de vânzare" menţionau faptul că dacă cumpărătorul întârzie din vina sa plata mărfurilor, este obligat la plata unei penalităţi de 0.5% pe zi din suma datorată. “Nu se prevedea însă plata unor penalităţi de către vânzător în acelaşi cuantum, în cazul în care vânzătorul nu onorează comanda în termenul stabilit, prevăzându-se doar că i se pot solicita vânzătorului daune când este permis de lege”, a precizat şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Galaţi, Constantin Olaru.

O altă problemă a fost constatată la "serviciile la faţa locului",  unde se prevede că vânzătorul poate asigura la solicitarea expresă a cumpărătorului servicii constând în descărcarea, instalarea, pornirea şi acceptarea livrării.

Sfaturi pentru consumatori

Comisarii Protecţiei Consumatorului  le recomandă consumatorilor să evite operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresa, telefon, cod unic de identificare fiscală) şi care se rezumă la o adresă de e-mail. De asemenea, un alt sfat dat de comisarii este tipărirea la imprimantă a comenzii, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ulterior s-ar isca o dispută cu vânzătorul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite