Magazinele de vise: Adio, dar rămân cu tine!Autorităţile încearcă din răsputeri să le închidă, dar fără succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magazinele de etnobotanice au lacăt la intrare doar de formă, ignorând interdicţia de a mai comercializa în oraş astfel de substanţe, impusă de Consiliul Local Galaţi. Pentru a stârpi comerţul cu astfel de produse, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a anunţat că va fi introdus un nou amendament la proiectul de hotărâre.

"Am vorbit şi cu cei de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate şi am decis că aceste magazine de vise trebuie ânchise. În cursul lunii februarie se va da o hotărâre de Consiliu Local, în cadrul unei şedinţe ordinare sau de îndată, prin care se va interzice comercializarea acestor produse pe o rază de 1,5 kilometri în jurul unităţilor de învăţământ şi a celor sanitare. Nu ştiu de ce se cramponează Guvernul să dea o hotărâre de interzicere a etnobotanicelor", a spus Ciumacenco.

În hotărârea de CL erau vizate unităţile comerciale care desfăşoară activităţile prevăzute în cod CAEN 4776 – comerţ cu amănuntul al florilor, plantelor şi seminţelor, comerţ cu amănuntul al animalelor de companie şi al hranei pentru acestea, în magazine specializate. Patronii acestor magazine de etnobotanice şi-au modificat codul CAEN şi astfel au scăpat.

"Din informaţiile pe care le am de la Poliţia Locală, din cele peste 20 de magazine, vreo patru magazine s-au închis, dar mai sunt suficiente care funcţionează", a mai spus viceprimarul.

Problema este cu atât mai gravă, cu cât numărul intoxicările cu etnobotanice ia amploare. Doar în 2010, la Galaţi au fost înregistrate 88 de cazuri de intoxicaţii cu produse etnobotanice. Patru au fost copii între 5 şi 14 ani , alţi 84, între 14 şi 38 de ani.

Ultimul caz în care problema consumului de etnobotanice a ieşit din nou la suprafaţă este cel al tânărului de 24 de ani, Andrei Profir, care s-a sinucis vineri dimineaţă.

Acesta a petrecut nopatea de joi spre vineri într-o cameră de hotel împreună cu alţi prieteni, unde au consumat alcool şi substanţe etnobotanice. Dimineaţă la ora 09.00, băiatul, care era şi tatăl unui copil de doi ani şi jumătate, s-a sinucis. S-a aruncat de pe blocul I2, din spatele Tribunalului.



Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite