Magazinele de încălţăminte îi păcălesc pe gălăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele care oferă produse de încălţăminte ascund informaţii legate de produsele din rafturi pentru a-i amăgi pe eventualii cumpărători

Lipsa informaţiilor de identificare a produselor, a traducerilor, a pictogramelor şi a desfăşurării promoţiilor sunt problemele pentru care au fost amendate firmele gălăţene.

Inspectorii de la Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) au aplicat un număr de şapte avertismente şi zece amenzi contravenţionale în valoare de 18.700 lei. Mai mult, au fost oprite temporar de la comercializare 225 perechi de pantofi în valoare de 16.111 lei.


„În cursul lunii aprilie comisarii de la Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea articolelor de încălţăminte. Au fost verificaţi zece operatori economici. Niciunul dintre operatorii controlaţi nu au respectat regulile de desfacere a produselor constatându-se abateri de la legislaţia în domeniul", a precizat Constantin Olaru, directorul coordonator al CJPC.


Produsele depistate cu probleme au fost: pantofi de dama "Habbibi" , pantofi de dama "Frattelou", pantofi "Perla", sandale damă "Beson", sandale damă "MMM", pantofi damă "Creta", pantofi de damă "Magnolia", pantofi "Vipele", pantofi sport "Gee", pantofi sport "Camper", pantofi sport dama "Aierda" şi pantofi "Sport Pabucini".


Nereguli

Printre informaţiile care sunt ascunse clienţilor enumerăm: elementele de identificare şi caracterizare cum ar fi denumirea produsului, denumirea producătorului cu adresa poştală a sediului social, principalele caracteristici tehnice, eventualele riscuri previzibile, modul şi recomandări de întreţinere.


Lipsa traducerii în limba română a informaţiilor oferite consumatorilor referitoare la principalele caracteristici tehnice (dimensiuni, culoare, model) ,eventuale riscuri previzibile ,recomandări de întreţinere.

„În unele cazuri s-au găsit sortimente de încălţăminte pentru copii care au pictograme cu simboluri ce nu reflectă compoziţia reală a materialelor din care sunt confecţionate cele trei părţi componente", a mai precizat Constantin Olaru

Nerespectarea reglementarilor privind promotiile, în acest sens se practicau reduceri de preţ redus fără a avea afişat preţul vechi barat şi fără anunţul privind perioada de debut a reducerilor.

Sfaturi pentru consumatori - cum alegem încăltămintea?


Verificaţi funcţionarea accesorilor (fermoare, butoni, carlige, inele etc.);
Verificaţi cât de bine sunt prinse ornamentele;
Verificaţi lungimea şi înălţimea tocului, comparaţi ambii pantofi;
Verificaţi dacă sunt prezente următoarele defecte: tălpi parţial dezlipite; brant deformat şi acoperiş de brant dezlipit, încreţit sau cu abateri dimensionale; căptuşeli încreţite; cusaturi neuniforme, intrerupte (lipsa pasi de cusatura); asimetrii ale detaliilor fetelor; pete de adeziv si vopsea;
Probaţi şi verificaţi atât încălţămintea pentru piciorul stâng cât şi cea pentru piciorul drept;
Verificaţi dacă produsul are instrucţiuni de întreţinere.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite