„Mafia ţigănească din pieţe va fi cea favorizată!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florinel Ciocan îi contrează pe iniţiatorii legii
Florinel Ciocan îi contrează pe iniţiatorii legii

„Nu pe ţărani vor ei să-i ajute! Totul e o minciună!", acuză reprezentanţii legumicultorilor. Proiectul de lege pentru închiderea hipermarketurilor duminica e contestat chiar de cei care teoretic benficiază de el: ţăranii.

Legat de iniţiativa parlamentară prinvind închiderea supermarketurilor în zilele de duminică, pentru a încuraja comerţul din pieţele ţărăneşti, Florinel Ciocan preşedintele asociaţiei profesionale „Asociaţia Naţională a Tinerilor Producători de Legume şi Alte Produse Agricole şi Zootehnice", spune că totul e doar o mascaradă.


„Totul e o minciună!"


„Ajută pe naiba! Mafia ţigănească din pieţe va fi cea favorizată!"
, a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul de Seară", Ciocan.


El a adus ca argument politica bizară a Ministerului Agriculturii şi Registrului Comerţului, care a pus şi pun piedici peste piedici, astfel încât ţăranii să ajungă foarte greu cu produsele în pieţe.


„Nu pe ţărani vor ei să-i ajute! Totul e o minciună! Vor să ne termine! Asta ni se pregăteşte pe ascuns folosinduse la tot felul de ascunzişuri şi furtişaguri de către Ministerul Agriculturii şi Registrul Comerţului, încălcându-ne dreptul la liberă circulaţie şi la liberă practică", spune Ciocan.


Omul aduce şi argumente: „Anul trecut s-a lansat un program pentru susţinerea fermelor de semisubzistenţă, având ca condiţie autorizarea la Registrul Comerţului pe Legea 44 şi anume ca persoană fizică autorizată. Altfel, oamenii nu pot să exercite această profesie individual!


Liderul legumicultorilor este de părere că Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor au interzis practic ţăranilor să mai poata vinde producţia proprie în stare proaspătă, în pieţe.

El consideră aberantă obligaţia ca ţăranii să facă obligatoriu cursuri de legumicultori, dar şi de comercianţi, pentru a putea avea acces la tarabe.


„Lucrătorii de la Registrul Comerţului nu autorizează pe nimeni pentru vânzare dacă ţăranii nu fac nu ştiu ce cursuri, care costă enorm şi durează. Nu poate nimeni să lase treaba pentru a pleca la şcoli. Dacă laşi treaba, nu mai ai ce vinde! După cum vedeţi, totul este gândit pentru samsarii de legume din pieţe, nu pentru ţărani!
", spune Ciocan.


Spusele lui Florinel Ciocan sunt confirmate şi de alţi legumicultori. Ionel Pohrib, din comuna gălăţeană Matca, este cultivator de legume de peste 30 de ani.

A rezistat şi pe vremea lui Ceauşescu şi a făcut faţă şi tranziţiei post-decembrieste. Acum însă este tot mai nemulţumit de mersul treburilor.


„De ce să facem cursuri de ţărani?!"


„Ne cer hârtii peste hârtii. La început au zis că să facem cursuri de ţărani. Am făcut, deşi noi ştiam cum se cresc legumele mai bine decât ăia care au venit să ne înveţe cică. Acuma ne cer să facem cursuri de vânzători. Tata a vândut legumele făcute de el, bunicul la fel. Şi n-au fost probleme. O să ajungem să umblăm prin şcoli până o să uităm să mai facem legume", spune Pohrib.


Un model european?


Parlamentarii vor ca marile magazine să fie închise duminica pentru a încuraja vânzările din pieţe ale producătorilor autohtoni. Retailerii consideră propunerea ca fiind aberantă, însă deputaţii din Comisia pentru Agricultură spun că modelul este unul de succes în Germania şi Austria.


Deputatul independent Valeriu Steriu, iniţiatorul proiectului, a declarat, pentru „Adevărul" , că scopul acestuia este sprijinirea producătorilor autohtoni de legume şi fructe. De asemenea, Steriu a spus că este convins că proiectul va fi adoptat şi că din toamnă va intra în vigoare. „Nu trebuie decât să transpunem legislaţia din Germania", a punctat Steriu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite