Mădălin Negru are peste 45.000 de cartele telefonice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este la curent cu cele mai noi apariţii de pe piaţa internă, dar este cu ochiul şi pe schimburile dintre colecţionarii străini

Mădălin Negru are o pasiune mai puţin obişnuită, care i-a fost transmisă de tatăl sau încă din perioada copilăriei. Adrian Negru colecţionează cartele telefonice din toată lumea.


"La vârsta de 14 ani, am cumpărat, din puţinii bani de buzunar pe care îi aveam de la părinţii mei, prima cartelă aşa cum, la aceea vreme, majoritatea şcolarilor strângeau surprize de la guma de mestecat, capace de bere sau cutii de chibrituri", povesteşte colecţionarul.


Începutul a fost mai timid, dar, odată cu terminarea facultăţii şi câştigarea primilor săi bani Mădălin a reuşit să strângă nu mai puţin de 45.000 de cartele telefonice, multe dintre ele unicat (personalizate). La realizarea colecţiei i-au dat o mână de ajutor şi prietenii.


"Aceştia nu mai aruncau la gunoi cartelele din plastic folosite, ci mi le dădeau mie, entuziasmaţi că pot contribui astfel la conturarea unei pasiuni", îşi aminteşte Mădălin.


Cele mai multe cartele le are din schimburi făcute cu alţi colecţionari. În acest moment, colecţia lui este permanent "updatată" pe seama unui catalog întocmit de colecţionari.


Cea mai mare sumă pe care a plătit-o pentru pasiunea lui a fost 150 de euro, pentru o cartelă de la începutul anilor ‘90.
Dintre cartelele de telefon emise în România de la introducerea acestui sistem de taxare la telefoanele publice, îi lipsesc din colecţie doar nouă, lansate în serii limitate.


"Piesele pe care mi le doresc cel mai mult sunt o cartelă cu bandă magnetică, emisă în 1992, la Timişoara, şi o alta din 1993, care ilustra Bucureştiul şi care a circulat doar în Capitală. Vreau să le cumpăr de la ceilalţi colecţionari când o să dispun de mai mulţi bani, pentru că au un preţ prea mare pentru mine, respectiv două sute de euro fiecare", spune colecţionarul.


Nu ratează nici o cartelă lansată pe piaţa autohtonă, dar este la curent şi cu noutăţile din străinatate. A reuşit până acum să facă schimb cu pasionaţi din Spania, Italia, Franţa, Republica Moldova şi Grecia, de unde a făcut rost de cartele care ilustrează animale, plante şi fotbalişti.


"Acest hobby nu este intamplator! Moştenesc această pasiune de la tatăl meu, care este un împătimit colecţionar de numismatică, cartofilie, insigne şi medalii", a adăugat Mădălin Negru.


De-a lungul anilor, interlocutorul nostru nu a ratat nicio întâlnire a colecţionarilor. Aceste adevărate "târguri" sunt organizate periodic în Bucureşti, Braşov, Bacău sau Piatra Neamţ. Printre adevăraţii colecţionari se ascund însă şi mulţi "bişniţari", care nu urmăresc decât să-i păcălească pe primii.


Ce-i place
Îmi plac oamenii ambiţioşi, care nu renunţă la visele lor. Îmi place să merg în turnee cu artişti de seamă ai muzicii populare româneşti, fiind impresar muzical. Îmi place natura, să mă plimb, îmi place foarte mult să călătoresc, să cunosc locuri noi. Îmi plac oamenii, dar numai acei oameni frumoşi spiritual, de fapt îmi place tot ceea ce e frumos în general.

Ce nu-i place
Nu-mi place să pierd timpul. Nu-mi plac incultura, nesimţirea, obrăznicia. De asemenea, nu-mi plac oamenii care mint şi nu-şi fac datoria, ascunzându-şi incompetenţa sub vorbe şi alte tertipuri menite să le aducă câştiguri nemeritate.


Întrebări şi răspunsuri


1. Ai renunţa la actuala pasiune pentru un alt hobby?

Nu! Pentru că asta îmi aduce aminte de copilărie, de momentele când mergeam cu tatăl meu la târguri de profil. Nu o să mă opresc aici. Sunt sigur că această pasiune nu are limite.


2. Ce mare colecţionar ai vrea să cunoşti?

Cu singuranţă unul dintre mari colecţionari români este gălăţeanul Dinu Krupenski care, din câte ştiu, este stabilit de câţiva ani în străinătate, iar primul lucru care l-aş întreba ar fi cum a reuşit să îmbine acest hobby de a colecţiona cartele cu meciurile de fotbal.


Profil:


Născut: 20 august 1985, Buzău


Studii: masterand la Facultatea de Ştiinte Economice din Galaţi, specializarea Marketing şi Comunicare în Afaceri


Familie: necăsătorit

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite