Lucrările la Campusul Cuza din Galaţi au fost complet abandonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campusul este acum o ruină. Foto: Bogdan Nistor
Campusul este acum o ruină. Foto: Bogdan Nistor

Decuplat de la finanţare din luna aprilie 2009, campusul ar putea fi terminat abia în 2013. Până atunci, cei peste 800 de elevi ai Colegiului Cuza sunt nevoiţi să înveţe într-o clădire cu risc seismic ridicat.

La aproape doi ani de la sistarea lucrărilor la aşa-zisul Campus Cuza, care ar fi trebuit construit în curtea Şcolii 7 din Galaţi, veştile nu sunt deloc îmbucurătoare. Ministerul Educaţiei nu are banii necesari pentru a duce la bun sfârşit acest mega-proiect de aproape 4 milioane de euro, iar conducerea Primăriei spune că este doar „spectatoare" la proiect! „Este un proiect al Guvernului României, noi nu putem să ne băgăm peste el. Noi am pus la dispoziţie doar spaţiul de la Şcoala 7", spune viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

La rândul lui, inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă spune că singura soluţie este un parteneriat între Ministerul Educaţiei şi Banca Modială sau Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care să acorde banii necesari finalizării lucrărilor.

„Trebuie ca toţi banii să existe într-un cont, de unde constructorul să-şi ia atât cât îi trebuie. De alocări cu ţârâita nu vrem să mai auzim", spune Resmeriţă.
În aceste condiţii, este greu de crezut că mai devreme de vara lui 2013 campusul va fi gata. Până atunci, cei peste 800 elevi de la Cuza continuă să înveţe într-o clădire retrocedată şi, pe de-asupra, cu risc seismic ridicat.

"Spaţiul este insuficient, la noi se învaţă la foc continuu pentru că avem 32 de clase şi doar 18 săli. Ca să nu mai vorbim că multe dintre ele sunt bilingve şi sunt grupuri de elevi care au nevoie de săli diferite", spune directorul adjunct al Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza", Gabriel Enache. Proprietarul - Fundaţia "Caritatea" a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti de Rit Mozaic din România - nu a investit până acum niciun leu în clădire. În schimb, de 6-7 ani încoace încasează lunar o chirie de 30.000 de lei!

Istoricul lucrării

Lucrăările la ceea ce trebuia să fie cel mai mare campus din judeţ au început în 2007. Ministerul Educaţiei a alocat atunci peste două milioane de lei pentru lucrări, dar banii au fost returnaţi la bugetul de stat, deoarece nu au putut fi cheltuiţi la timp. La sfârşitul anului 2008, conducerea Inspectoratul Şcolar Galaţi a fost nevoită să redirecţioneze 300.000 din cele 500.000 de lei destinate lucrărilor la campus, către alte investiţii, iar în 2009 s-au cheltuit câteva zeci de mii de lei, dar numai până în luna aprilie. De atunci şi până în prezent nu s-a mai alocat niciun leu pentru lucrările la viitorul Campus Cuza.

Până acum s-au cheltuit 1,4 milioane de lei pentru proiectare şi 1,3 milioane de lei în lucrări efective, în condiţiile în care tot proiectul se ridică la aproximativ 16 milioane de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite