Galaţi:Lucrări de artă distruse cu aviz de la Primărie. Arhitectul-şef va verifica dacă s-a respectat autorizaţia de construcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă o lucrare din ansamblul arhitectonic Tiglina 1 este grav afectată de construcţia unui spaţiu comercial autorizat. Este vorba de mozaicul „Pomicultura” de pe faţada blocului A4. Pentru orice intervenţie, trebuia solicitat avizul Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public.

Un adevărat muzeu în aer liber a fost devastat în ultimii 20 de ani, cu aprobarea celor care au condus Galaţiul. Este vorba de ansamblul arhitectural din Ţiglina1, realizare a artiştilor plastici de renume Virgil Almăşanu, Ion Bitzan şi Mihail Danu, care după Revoluţie a fost acoperit de cârciumile şi chioşcurile ridicate în această zonă.

A retezat „Pomicultura”

Cel mai recent caz de vandalizare, aprobat cu semnătura Consiliul Local Galaţi, îl reprezintă construirea un spaţiu comercial lipit de blocul A4, care în curând va acoperi mozaicul realizat de Mihai Danu pe faţada clădirii.

Pentru a pune capăt acestui abuz, Direcţia Judeţeană de Cultură a trimis o adresă Ministerului Culturii prin care solicită un punct de vedere referitor la încadrarea juridică a acestor lucrări.

Pe 17 Martie, printr-o adresă scrisă, Direcţia pentru Cultură este înştiinţată că mozaicurile de pe faţada blocurilor A1-A8 sunt monumente de for public şi sunt protejate de Legea 120/2006.

Astfel, conform articolului 10 din Legea respectivă, administraţia publică are obligaţia să asigure protejarea şi punerea în valoare a monumentelor de for public, sub sancţiunea prevederilor Codului penal.

 „Întrucât ansamblul monumental din Ţiglina 1 continuă să fie agresat şi distrus de construcţii autorizate, am trimis Primăriei o adresă prin care îi reamintim că are obligaţia să intervină şi să protejeze aceste monumente”, ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu.

Mai mult, pentru orice intervenţie asupra lor, Primăria trebuia să solicite avizul Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public. Lucru care nu s-a respectat.

„Intervenţia asupra lucrării de artă –„Pomicultura” constituie un exemplu clar de degradare a monumentului de for public”, ne-a spus Marius Mitrof.

Primăria va face verificări

De la purtătorul de cuvânt al Primăriei am aflat că petiţia a fost trimisă spre soluţionare arhitectului-şef, care urmează să facă o verificare pe teren pentru a vedea dacă se respectă autorizaţia de construcţie.

„În funcţie de rezultatul verificărilor, se vor dispune măsurile legale”, ne-a declarat Nicoleta Manole.

Alte monumente de for public distruse

La  blocul A1, lucrarea „Flora” a fost acoperită de construcţia magazinului „La Dolce Vita”. La A2, mozaicul „Plante, Soare, Peşti” a fost acoperit de restaurantul „Cozy”. La A7, mozaicul a dispărut sub pereţii pizzeriei „Amadeus”.

În ultima perioadă au existat voci care au susţinut mutarea ansamblului monumental în altă zonă. „Din punct de vedere urbanistic şi arhitectural, aceste lucrări au fost aplicate acolo pentru a se crea un cadru ambiental proprice zonei. După Revoluţie, s-au construit tot felul de spaţii comerciale care au distrus aceste monumente de for public. S-a pus  mai mult accentul pe valoarea financiară. Scoaterea lor ar distruge o bună parte din mozaic”, ne-a spus Marius Mitrof.  

Un alt abuz al autorităţilor se referă la respectarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Liceul Pedagogic „Costache Negri” este monument istoric, ceea ce înseamnă că pe o rază de 100 de metri nu este permis să se construiască nimic.

"Este zonă de protecţie. Arhitectul care a a măsurat distanţa şi-a asumat această răspundere. Cu siguranţă nu sunt 100 de metri”, a mai adăugat consilierul Marius Mitrof.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite