Locotenent Costin Barbu-Meseria lui e riscul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Galaţi  nu a lipsit la niciunul dintre evenimentele dramatice din judeţ, de la inundaţii la accidente teribile

PROFIL
NĂSCUT: 5 februarie 1979, Comăneşti, Bacău
STUDII: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti-Arma Jandarmerie
FAMILIE: Necăsătorit


A fost repartizat la Galaţi în 2003, după ce şi-a finalizat studiile la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, iar din 2006 este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi.


Din 2004, în calitate de ofiţer, Costin Barbu a participat la toate inundaţiile care au afectat această zonă a Moldovei. Pericolul este cuvântul de ordine al carierei lui.


Acţiune în localitatea natală


În anul 2004 a fost detaşat împreună cu grupa de jandarmi pe care o conducea în judeţul Bacău, lângă Comăneşti, localitatea natală a locotenentului Barbu.


„Nu-mi venea să cred că un pârâu, care în mod normal de-abia se vede, a adus la vale bolovani de zece tone”, povesteşte el. De altfel, de atunci, de la prima inundaţie la care a fost prezent a rămas cu un gust amar despre modul în care tratează oamenii o mână de ajutor.


„Munceam în fiecare zi să salvăm ce se putea scoate din casele oamenilor. La un moment dat, un bărbat de vreo 30 de ani pur şi simplu a plecat la oraş, pentru că era sărbătoarea Sfintei Marii. În momentul acela, pur şi simplu mi-am luat trupa şi am plecat la altă casă, pentru că nu se poate să îţi baţi joc chiar în halul ăsta de munca oamenilor”,  povesteşte jandarmul.


Au urmat, în 2005, inundaţiile de la Cosmeşti, când a alergat prin apă după vacile satului, care erau mânate de hoţi către Mărăşeşti şi, în 2006, în Galaţi, când a pus saci de nisip pe faleză. Cele mai grele momente le-a trăit în 2007, când Tecuciul fusese acoperit de ape în proporţie de 80%.
Inundaţie trăită cu camera video în mână


În calitatea sa de purtător de cuvânt al IJJ Galaţi, Costin Barbu - sau Barbone, aşa cum îl ştiu apropiaţii - a fost printre cei care au filmat momentele de groază prin care a trecut Tecuciul.


„Eu nu ştiu să înot, dar în momentul în care am văzut ce era acolo, am lăsat camera din mână, am coborât în apă şi am început să ajut oamenii”. În acele momente, cele mai grele misiuni au revenit jandarmilor gălăţeni. „Am lucrat 24 de ore. Au existat câţiva jandarmi ale căror case au fost înghiţite de ape, dar au continuat să muncească”.


Nici la Tecuci locotenentul Barbu nu a fost scutit de surprize. „Am dat şi peste hoţi, care au profitat de necazurile oamenilor, dar în momentele alea nu prea aveai ce să le faci. Am recuperat ce era de recuperat de la ei şi le-am dat drumul”, povesteşte jandarmul.


„Atunci a fost salvat şi cine nu a vrut să fie salvat. Inclusiv oamenii care se încuiaseră în case”, îşi mai aminteşte el.

Întrebări şi răspunsuri


Care au fost cele mai şocante imagini pe care le-aţi văzut?


S-au petrecut la Tecuci. Când a venit cel de-al doilea val de viitură a măturat tot ceea ce se putea mătura. Am văzut maşini de pompieri blocate de ape, iar mai mulţi colegi din oraş care se duseseră acasă s-au refugiat împreună cu familiile pe acoperişurile caselor. Acele zile cred că au fost printre cele mai dificile din viaţa mea.

Vă pare rău că aţi optat pentru Jandarmerie?


Nu, absolut deloc. Au existat perioade când se putea face trecerea spre alte structuri ale Ministerului de Interne, dar eu am refuzat mereu. Dacă am făcut Academia la Arma Jandarmerie, acolo rămân!

Ce-i place


Sunt un mare pasionat de fotbal. Mai şi joc din când în când, dar cel mai mult îmi place să mă uit la meciurile Stelei. Sunt fan stelist de la şapte ani, de când Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni, iar de atunci încerc să văd absolut toate meciurile.


Ce nu-i place


Nu pot să suport oamenii care nu se ţin de cuvânt şi pe cei care te bârfesc, pentru că aceştia din urmă îţi aduc atingere imaginii, în timp ce pe cei dintâi nu te poţi baza în nicio situaţie. De asemenea nu-mi plac scandalurile şi încerc să le evit pe cât de mult posibil.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite