Lipsa pubelelor face neutilizabilă staţia de sortare şi compostare a gunoiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria promite că vom scăpa curând de gunoiul de pe străzi
Primăria promite că vom scăpa curând de gunoiul de pe străzi

Lucrările la staţia de sortare şi compostare a gunoiului au fost încheiate  la sfârşitul lunii trecute. Cu toate acestea, staţia de sortare, în valoare de  4.198.980 euro, nu este încă funcţională. Motivul? Nu există amenajate în oraş pubele pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Linia de sortare va avea o capacitate anuală de 6.000 tone şi va procesa materialele reciclabile: PET, hârtie, cartoane, ambalaje aliminiu, sticlă. Staţia de sortare va primi numai materiale presortate în punctele de colectare iar sortarea se va face manual. Dupa sortare, hârtia, cartonul şi PET-urile vor fi  fi presate şi îmbalotate, iar cutiile de aluminiu vor fi tocate. Sticlele vor fi sortate pe categorii diferite, după care vor fi depuse în containere

Deşeurile colectate vor fi mai întâi mărunţite într-un tocător şi apoi aşezate în hala de compostare, în brazde cu înalţimea de 1,5 m. Un utilaj specializat va întoarce şi va umezi periodic brazdele. După o perioadă de fermentare de aproximativ 12-14 săptămâni, se va obţine compostul care poate fi folosit ca pământ vegetal în zonele unde se amenajează spaţii verzi, pe taluze, etc. Compostul astfel obţinut va fi depozitat pe o platformă, de unde va fi livrat beneficiarilor

 Nu avem puncte de colectare selectivă a deşeurilor în oraş


Deşi lucrările au fost finalizate, staţia de sortare nu este încă funcţională deoarece lipsesc punctele de colectare selectivă a deşeurilor în oraş. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco  a afirmat  că acestea se vor amenaja după organizarea unei licitaţii. "Prin memorandumul de finanţare, municipalitatea are obligaţia de a face un parteneriat public - privat care constă în încheierea a două contracte de concesiune, unul dintre acestea pentru colectarea şi transportul deşeurilor şi altul pentru exploatarea depozitului. Acest parteneriat va fi făcut în urma unei licitaţii care va fi organizată în cel mai scurt timp", a spus viceprimarul.

Staţia este amplasată în zona de sud-vest a municipiului Galaţi, pe malul stâng al râului Siret, pe un teren cu suprafaţa de aproximativ 2 ha. Lucrarea, în valoare de 4.198.980 euro, a fost executată de compania gălăţeană SC Vâlceana.



Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite