Galati: Liliana Tudose: Mămică de meserie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galati: Liliana Tudose: Mămică de meserie
Galati: Liliana Tudose: Mămică de meserie

Dorinţa de a fi aproape de familie, pasiunea meseriei de asistent şi ambiţia de a lupta cu prejudecăţile au determinat-o pe Liliana Tudose să devină promotorul curentului Lamaze în Galaţi.

Data naşterii: 21 iulie 1973
Studii: Certificare Internaţională de Educaţie pentru naştere Lamaze
Profesie:  Educator prenatal de naştere Lamaze
Familie: Căsătorită, trei copii.

Meseria pe care şi-a ales-o şi pe care a practicat-o vreme de 15 ani, aceea de asistent medical, i-a aruncat Lilianei Tudose marea provocare de a se lupta cu mentalităţi care au guvernat specia umană din cele mai vechi timpuri: că naşterea înseamnă durere şi aducerea pe lume a unui copil este o chestiune care trebuie rezolvată cât mai rapid, cu mijloacele cele mai apte de a anihila trăirile şi transformările fireşti pe care le implică acest proces.

Stând zi şi noapte lângă proaspete mămici şi copii, Liliana a înţeles că este capabilă să pună bazele unei "şcoli a mamelor", unde acestea să se informeze, să înveţe şi să conştientizeze că naşterea nu este un act medical, ci un pas extrem de important în dezvoltarea personală.

 "Mămicile erau foarte neîncrezătoare şi îmi plăcea să stau lângă ele. Le traduceam informaţiile pe care le primeau, pentru că de multe ori primeau informaţii strict medicale; un medic spunea una, un medic spunea alta. Am primit multe încurajări chiar dinspre ele ca să fac o astfel de şcoală" spune Liliana Tudose, primul şi singurul educator prenatal de naştere Lamaze din Galaţi.

Lamaze luptă cu durerea şi "deschide" mintea

Principiile Lamaze International nu au fost uşor de însuşit si mai ales de implementat într-o societate precum cea românească, cu atât mai mult când vine vorba de prejudecăţi moştenite de la o generaţie la alta.

Pentru a-şi demonstra mai întâi sieşi că ideile Lamaze, pe care le studiase, sunt bune, a ales sa aducă pe lume cel de-al treilea copil pe cale naturală în ciuda faptului că avusese o axperienţă anterioară traumatizantă.

Studiile pe care le-a urmat la Bucureşti au ajutat-o să descopere că tot ce prevede Lamaze, contrazice foarte multe dintre conceptele clasice despre naştere, care sunt de fapt nişte mituri. Din acest motiv, spune ea, este foarte important pentru un educator Lamaze să facă oamenii să înţeleagă, nu să le impună. Intuirea psihicului şi adaptarea exerciţiilor în funcţie de profilul fiecărei gravide sunt esenţiale pentru reuşita exerciţiilor şi pentru atingerea scopului final – naşterea naturală. “

Scopul Lamaze este de a demonstra că naşterea este normală, naturala şi sănătoasă, ea implică conştientizarea trăirilor" explică Liliana Tudose.

Întrebări şi răspunsuri:

-  În ce constă Lamaze?

Lamaze este un ansamblu de exerciţii psihice şi fizice, menite să o pregătească pe viitoarea mămică să treacă mai uşor prin sarcină, naştere şi lăuzie. Controlarea durerii  se face prin exerciţii de relaxare musculară şi psihică. Lamaze nu impune reguli, ci promovează înţelegerea logică.

- Cat de eficient s-a dovedit a fi Lamaze în Galati?

Extrem de eficient; din 24 de mămici câte am avut pana acum la cursuri, doar trei care au avut indicaţie medicală, au născut prin cezariană. Marele merit al cursului e personalizarea şedinţelor. Se susţine naturalul. Multe mămici aleg să nască programat, când medicul lor este de gardă; asta le da siguranţa naşterii. Lamaze a demonstrat că inducţia creşte şansa naşterii prin cezariană.

ce îi place:

Îmi place să citesc tot ce ţine de natura umană. Îmi place să descopăr omul. N-aş spune că am o altă pasiune. Îmi place foarte mult să fac asta citind şi în funcţie de starea mea, am mereu o carte în mână. Cei din jurul meu ştiu asta.


ce nu-i place:

Nu-mi place minciuna, nu-mi plac oamenii falşi. Nu mi-e ruşine să recunosc ceea ce sunt, am şi eu greşelile mele, şi cred că asta e un pas important în a ne cunoaşte pe noi înşine şi de a putea discerne între ceea ce este bine şi ceea ce este rău.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite