Galaţi: Liceul de Artă a ajuns câmp de luptă între moştenitorii foştilor proprietari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Liceul de Artă a ajuns câmp de luptă între moştenitorii foştilor proprietari
Galaţi: Liceul de Artă a ajuns câmp de luptă între moştenitorii foştilor proprietari

Primăria Galaţi a pierdut un proces de retrocedare privind o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi din terenul pe care se află unul din corpurile de clădire ale Liceului de Artă din Galaţi, iar moştenitorul unui fost proprietar se judecă în continuare cu municipalitatea pentru o altă suprafaţă ce aparţine instituţiei de învăţământ.

Conducerea Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi şi municipalitatea se luptă de ani de zile în justiţie cu moştenitorii foştilor proprietari care au deţinut fie clădirile vechi, fie terenul pe care este construită instituţia de învăţământ.

Un prim proces a fost pierdut de Primăria Galaţi, care a fost nevoită să cedeze 20.000 de metri pătraţi din terenul pe care este construit Liceul de Artă şi corpul vechi al uneia dintre clădirile pe care le administrează.

„Era un atelier cu scule. Stăteau mecanicii acolo. Clădirea respectivă nu a a afectat în nici un fel activitatea de învăţământ de la liceu”, ne-a declarat directorul Liceului de Artă, Ioan Tudor.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre o cerere de revendicare formulată de un cetăţean american, ai cărui părinţi au deţinut terenul pe care sunt construite corpurile noi de clădire, construite în 2002.

În aceste locaţii, funcţionează sala de spectacole, dar şi atelierele de muzică şi arte plastice. Retrocedarea terenului ar fi fost echivalentă cu un dezastru pentru Liceul de Artă, dar, din fericire, Primăria Galaţi a reuşit să ajungă la o înţelegere cu moştenitorul fostului proprietar, care a primit la schimb teren în Bădălan.

„Este o prostie ce se întâmplă”

Nici nu s-au încheiat bine procesele cu primii doi moştenitori ai foştilor proprietari, că au început problemele cu al treilea.

Gheorghievici Petrica Valentina a revendicat corpul vechi al Liceului de Artă din Galaţi şi terenul pe care se află corpul principal.
Procesul i-a adus la exasperare atât pe profesori, cât şi Primăria Galaţi.

 „I-a fost respinsă solicitarea doamnei Gheorghievici pe legea 247/2005 privind retrocedarea unei suprafeţe de 1.761,28 de metri pătraţi, dar a deschis alte două procese în justiţie”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole.

Pentru acest motiv, o investiţie de 360.000 de lei, care presupune mansardarea unuia dintre corpurile principale ale Liceului de Artă, a fost blocată până la finalizarea proceselor în justiţie.

„Mi se pare o prostie ce se întâmplă. Proiectul este făcut, dar nu ni se eliberează autorizaţia de construcţie pentru că este un litigiu pe rolul instanţelor”, ne-a declarat directorul Liceului de Artă Galaţi, Ioan Tudor.
Vali TRUFAŞU

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite