Acces în liceu doar cu cardul. Măsura va fi introdusă deocamdată doar la liceele-problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un astfel de card va costa maxim opt lei. Foto: Bogdan Nistor
Un astfel de card va costa maxim opt lei. Foto: Bogdan Nistor

În maxim două săptămâni vor fi montate scanere de acces în licee slabe şi cu absenteism ridicat. Copiii spun că dacă paznicii nu vor fi vigilenţi vor fi mulţi care vor introduce mai multe carduri.

Cinci licee din Galaţi vor avea de la 1 octombrie sisteme de monitorizare electronică a prezenţei elevilor la cursuri. Este vorba despre acele mult-mediatizate scanere în care elevii vor fi obligaţi de regulament să introducă cartelele atât la sosirea la şcoală cât şi la plecarea acasă.

Cum vor fi alese cele cinci licee? "Luăm promovabilitatea la Bacalaureat şi o luăm de jos în sus, de la cele mai slabe spre cele mai bune. Toate liceele vor avea astfel de sisteme, dar începem cu cinci", spune inspectorul şcolar general, Doruleţ Resmeriţă.

Am fost şi noi la unul dintre liceele cu promovabilitate mică la Bacalaureat şi am aflat că părerile sunt împărţite. "Este o prostie, poate unul dintre elevi are o problemă, nu poate să vină într-o zi. Aşa o să apară sigur unii care vor băga mai multe carduri în aparate", spune unul dintre elevii de clasa a XII-a de la Liceul Metalurgic.

În schimb, Ioana Radu, preşedinta consiliului elevilor din acest liceu spune că măsura este cât se poate de bine-venită. "Dacă paznicii vor fi vigilenţi şi nu-i vor lăsa pe elevi să bage mai multe carduri în scanere, atunci sunt convinsă va absenteismul va scădea drastic", spune eleva.

Mai mult, directorul adjunct al Liceului, Claudia Guguilă, vrea un astfel de sistem şi pentru profesori, care să-i "sperie" puţin pe cei obişnuiţi cu întârziatul la serviciu.

"Sunt convinsă că vor fi profesori care nu vor primi cu bucurie această propunere, dar sunt convinsă că această măsură ar face bine, atât lor, cât şi elevilor", ne-a precizat Claudia Guguilă.

Odată introdus acest sistem, autorităţile şcolare ştiu în orice clipă câţi elevi sunt prezenţi la şcoală şi pot alerta părinţii copiilor care absentează des şi nejustificat. În schimb, nu dispare - cel puţin deocamdată - prezenţa pe baza catalogului.

"În alte ţări, monitorizarea electronică a prezenţei a eliminat această «prezenţă» care ia foarte mult din timpul alocat procesului didactic", mai spune Resmeriţă.

Toate cheltuielile privind achiziţia sistemelor de monitorizare - scanere şi cartele - vor fi efectuate din veniturile extrabugetare ale şcolilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite