Legumele conservate în saramură ajută organismul iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gospodinele fac provizii pentru iarnă de pe acum Foto: Adevărul
Gospodinele fac provizii pentru iarnă de pe acum Foto: Adevărul

În timpul iernii, murăturile nu ar trebui să lipsească din nicio gospodărie, deoarece reprezintă o sursă importantă de nutrienţi (de exemplu, conţin vitamina C şi acid lactic), care ajută organismul să fie în formă pentru a face faţă anotimpului rece, afirmă nutriţionistii.

Din păcate, cele mai multe gospodine folosesc oţet pentru conservare şi, în plus, sterilizează borcanele la temperaturi foarte ridicate. Ca urmare a acestui proces, legumele se devitalizează şi sunt sărăcite de nutrienţi.

Pentru a obţine murături gustoase şi mai ales sănătoase, trebuie respectată reţeta tradiţională. În acest sens, conservarea se va face numai în borcane de sticlă sau, atunci când este posibil, în butoaie de lemn de stejar. Obiceiul de a mura legumele în butoaie de plastic sau de aluminiu nu se recomandă, deoarece plasticul modifică gustul murăturilor, iar sarea facilitează pătrunderea aluminiului în murături.

Pentru a da murăturilor un gust mai bun, în saramură se pot adauga boabe de piper şi de muştar, mărar, crenguţe de vişin sau de cireş şi usturoi.

Deşi, în prezent, sunt la modă aşa-numitele „fixuri pentru murături”, nutriţioniştii ne recomandă să le evităm, deoarece conţin conservanţi, substanţe de îngroşare, îndulcitori artificiali şi acidifianţi care modifică gustul murăturilor şi le scad valoarea nutritivă. După ce se pune saramura fierbinte în borcane, acestea se pun la loc uscat şi întunecos, unde se existe o temperatură de 40 grade Celsius, pentru a declanşa fermentarea. De obicei gospodinele pun borcanele într-un loc amenajat (coşuri), învelite şi acoperite cu pături groase.

“Murăturile sunt o sursă valoroasă de simbiotice, o combinaţie între probiotice şi prebiotice. Probioticele sunt bacterii „bune” care echilibrează flora bacteriană, iar prebioticele ajută la dezvoltarea probioticelor”, spune Magdalena Moroşanu, medic nutriţionist-diabetolog.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite