Lecţii de viaţă de la profesoara de limba ţigănească (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jana Duminică, alături de elevii de clasa a cincea de la Şcoala nr.15 / Foto: Domnica Negru
Jana Duminică, alături de elevii de clasa a cincea de la Şcoala nr.15 / Foto: Domnica Negru

Jana Duminică poate fi dată drept exemplu oricărui ţigan care se plânge că se simte neputincios în România. Deşi n-a ştiut de mic copil limba romani, a învăţat-o, iar acum le oferă şansa elevilor ei s-o înveţe, în calitatea sa de profesoară la şcoala numărul 15 din Galaţi. Dar poate cea mai importantă realizare a Janei este că le inspiră copiilor de ţigani încrederea în sine şi valoarea personală.

Jana Duminică s-a născut la Târgul Bujor într-o familie de lăutari. În timp ce alţi colegi de clasă luau meditaţii, Jana stătea în casă şi învăţa. „Am învăţat de zece ori mai mult decât alti colegi. Părinţii mei n-aveau bani pentru ore suplimentare. Am terminat liceul cu brio", îşi aminteşte Jana.

Nu s-a măritat, ca alte fete rome, la 14 ani, ci la 22. După ce şi-a ridicat copiii, Jana a decis să-şi facă un rost în viaţă. Printr-un proiect PHARE, a aplicat la Universitatea din Bucureşti, facultatea psihopedagogie. A aflat că în Galaţi nu existau profesori de limba romani, aşa că a făcut a doua specializare în acest domeniu.  Avea 35 de ani.

Jana Duminică

Foto: Jana Duminică predă limba romani elevilor din clasa a cincea

„Era ceva ruşinos pentru mine, că sunt de etnie româ şi nu ştiu limba. În familia mea nu s-a vorbit. Totuşi, am fost foarte bucuroasă că învăţ, mai ales gramatica", spune Jana.

Din 2004, Jana este învăţătoare de limba romani la şcoala numărul 15, frecventată în cea mai mare parte de elevi de etnie romă. Uneori este nevoită să-şi asume rolul de translator din română în ţigănească. 
„În clase vin mulţi copii romi care nu ştiu limba română. Ei nu înţeleg ce înseamnă «efectuează» sau «exerciţiu», de exemplu, atunci eu le explic în graiul lor, în romani. Aşa pricep şi ei mai uşor materia şi asta îi determină să nu abandoneze şcoala", povesteşte Jana, care are acum 42 de ani.

Jana Duminică

Foto: Unul din elevii din clasa care studiază limba romani

Pentru studiul limbii romani, părinţii trebuie să depună o cerere la conducerea şcolii. În funcţie de numărul de solicitări, sunt formate clasele. Numărul de elevi care studiază limba este într-o scădere drastică anul acesta. Anul trecut această disciplină era studiată în toate clasele gimnaziale, iar anul acesta doar într-a cincea.

„Interesul părinţilor de etnie romă pentru limba romanii a scăzut pe motiv că elevii sunt supraîncărcaţi. Orele de limba romani se cumulează la cele 30 de ore fixe săptămânal şi se desfăşurau seara târziu", spune directoarea şcolii numărul 15, Luminiţa Tcaciuc.

Jana Duminică

Pe lângă activitatea sa didactică, profesoara de la şcoala numărul 15 s-a implicat adânc în problemele de comunitate. Timp de mai mulţi ani, a făcut voluntar activitatea de mediator sanitar. Îi cheamă pe copii la şcoală şi se chinuie să le inspire încrederea în sine. A reuşit, astfel să-şi îndeplinească un vis.
„A fost visul meu să fiu printre copii, să-i susţin, să-i ajut. Am ţinut să le arăt elevilor mei cât de mare e puterea exemplului. Atâta timp cât eu am putut, ei de ce n-ar putea?", spune, mândră Jana Duminică.

Jana Duminică
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite