Lecţie de omenie la puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Caval i-a învăţat pe elevii ei despre dialog, aceştia au răsplătit-o din plin!
Elena Caval i-a învăţat pe elevii ei despre dialog, aceştia au răsplătit-o din plin!

Toţi „elevii” învăţătoarei Elena Caval, de la Şcoala 44, au renunţat la îndemnizaţie, pentru operaţia nepoţelului ei.Copilul, în vârstă de doar câteva luni, suferă de retinopatie severă la ambii ochi şi pentru a putea vedea are nevoie de o intervenţie chirurgicală

Două treimi dintre „elevii” Şcolii Gimnaziale 44, care funcţionează în incinta Penitenciarului Galaţi, au decis să-şi doneze îndemnizaţiile pe ultimele luni pentru ca un copil bolnav să poată vedea lumina zilei, pentru prima dată. Copilul este chiar nepotul celei care-i învaţă pe deţinuţi să scrie, învăţătoarea – Elena Caval.

Marian Sebastian Delibaş, nepotul acesteia, are aproape cinci luni. S-a născut prematur, în a 24-a săptămână de sarcină, cu o greutate de doar 800 de grame. Primele luni trei de viaţă au fost cele mai grele, pentru că şi le-a petrecut în spital, numai în incubator.

Urmărindu-i evoluţia după externare, medicii au costatat că are dezlipire de retină Micuţul a fost deja operat la un ochi, în Germania, pentru prima intervenţie părinţii fiind nevoiţi să scoată din buzunare 10.000 de euro. „De unde am avut banii ăştia? I-am împrumutat de pe la prieteni, rude şi apropiaţi. Fiecare ne-a dat câte puţin”, spune bunica bebeluşului. Marea ei problemă este acum de unde va face rost de alţi 15.000 de euro pentru operaţia la celalalt ochi.

Nu se ştie de unde au aflat cei 48 de deţinuţi care frecventează cursurile ciclului primar din Şcoala 44 despre necazul învăţătoarei lor, dar spre lauda lor, s-au decis să-i dea o mână de ajutor.

„Noi nu prea avem nevoie de aceşti bani, pentru că aici avem de toate. Doar pentru ţigări de mai folosesc din când, în când, dar primim de acasă, mai nou! Ştim că-i foarte puţin, dar măcar ne-am dat silinţa să o ajutăm”
, spune decanul de vârstă al ciclului primar, un „elev” de 42 de ani.

Suma adunată nu e mare, dar gestul contează mai ales că vine din partea unor persoane repudiate de societate. „Este vorba despre câteva sute de lei, dar contează foarte mult gestul lor. Este clar că se poate observa o atitudine schimbată în bine a acestor deţinuţi”, spune Penelopa Chicioroagă, şefa serviciului Educaţie din cadrul Penitenciarului de maximă siguranţă din Galaţi.

Deşi are o vârstă la care nu prea o mai miră nimic, învăţătoarea a rămas siderată: chiar nu ştia nimic despre intenţia învăţăceilor ei, şi a aflat de la noi.
„Nu ştiu ce să spun, sunt impresionată. Nu pot să cred, sunt banii lor, au tot dreptul să-i folosească, dar dacă au făcut acest gest sunt impresionată”, ne-a declarat femeia cu lacrimi în ochi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite