Autorităţile n-au învăţat nimic din inundaţiile de anul trecut. La Galaţi, niciuna dintre investiţiile în diguri promise nu s-a făcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameninţaţi de apele fluviului ori de câte ori plouă, gălăţenii din Valea Oraşului privesc cu teamă către cer. Autorităţile au promis realizarea unui bazin de retenţie în care să fie colectat excesul de apă, însă din lipsă de fonduri proiectul nu a fost concretizat.

La aproape un an de la inundaţiile din Valea Oraşului, localnicii din zonă se simt abandonaţi de autorităţi. Oamenii îşi amintesc cu groază de noaptea de 16 spre 17 iunie 2010, când, după ora 3.00 dimineaţa, toate străzile din Valea Oraşului erau sub ape. Lucruri agonisite într-o viaţă s-au dus pe Apa Sâmbetei.

Cu frica-n sân !

În timp ce locuitorii din Valea Oraşului încă mai trăiesc acel coşmar, de partea autorităţilor s-a aşternut uitarea. Guvernul a alocat 43 de milioane de lei pentru amenajarea a 13 lucrări de amenajare şi reamenajare a unor construcţii hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.Judeţul Galaţi a primit doar 7 milioane de lei pentru supraînălţarea digului de la Siret (Şendreni). Niciun leu însă pentru digurile de apărare la Dunăre şi la Prut!

Coşmarul s-ar putea repeta oricând pentru localniciii din Valea Oraşului. „Săptămâna trecută a plouat torenţial timp de câteva minute şi a fost suficient. Apa a acoperit Dogăriei şi Alexandru Moruzzi. A fost cât pe ce să se înfunde din nou canalizarea. Ne-am rugat lui Dumnezeu să nu plouă mai tare. A trecut un an de la inundaţii şi nu s-a făcut nimic", ne-a spus Ecaterina Preda, în vârstă de 73 de ani.

Un alt of al oamenilor din Valea Oraşului este acela că nu-şi pot asigura locuinţele. „Am vrut să-mi fac asigurare la casă, dar mi-au spus că există risc mare de inundaţii. Autorităţile ne-au primis că vor face un bazin anti-inundaţii şi diguri. Aşteptăm să le facă", ne-a spus Simion Irimescu, 45 de ani.

În urmă cu câteva luni, primarul Dumitru Nicolae declara că singura soluţie împotriva inundaţiilor este amenajarea unui bazin de retenţie în care să fie colectat excesul de apă. Deocamdată, proiectul este doar la faza de intenţie.

De la viceprimarul Nicuşor Ciumacenco am aflat că, până la această dată, s-a lucrat la supraînălţarea digului dintre Port-Docuri şi Silozul de Cereale, s-a redirecţionat canalizarea cu descărcare în Dunăre, iar în curând vor începe lucrările la digul din zona Barboşi.

Doar promisiuni...

Vasile Balaban, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, susţine că nu s-a făcut nimic din cele promise: „La noi la Inspectorat nu a ajuns nicio hârtie oficială prin care să fim anunţaţi că se începe vreo lucrare în Valea Oraşului. Nu ştim nimic despre asta. Ştiu că s-au promis multe. A fost construit vreun metru de dig până acum? În urmă cu câteva zile a plouat un pic şi iar au fost probleme. S-a strâns apa pe străzi".

Digul Bădălan necesită refacerea protecţiei la taluzurile exterioare precum şi refacerea consolidărilor de mal, în timp ce îndiguirea râului Prut, la Brateşul de Jos, are nevoie de completări la terasamentele în dig.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite