O gălăţeancă la liceu în New Jersey: "Acolo poţi să vezi cât de bun fotbalist este profesorul tău sau cât de bine ştie să danseze"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roxana Ţurcanu a fost uimită de condiţiile, dar şi de modul în care se face educaţie peste ocean. Tânăra este în clasa a XII-a la Colegiului Naţional „Costache Negri“ din Galaţi şi a avut ocazia să studieze 10 luni la un colegiu privat din New Jersey, SUA.

Roxana Ţurcanu este una dintre olimpicele liceului de pedagogie din Galaţi şi a ajuns la „The Pennington School", din statul New Jersey, anul trecut, în luna august, după ce a obţinut o bursă de la Fundaţia „Dinu Patriciu" şi de la Organizaţia americană „Assist". Adolescenta a învăţat alături de bursieri africani sau asiatici. Au fost 10 luni de cursuri intense, bine structurate, activităţi extraşcolare atractive, dar şi vacanţe de neuitat cu excursii organizate de reprezentanţii colegiului american.

Materii la alegere

„Ceea ce m-a uimit din prima zi de şcoală a fost faptul că acolo nu aveam 15 sau 20 de materii impuse! Acolo există posibilitatea de a alege un pachet de cursuri, care să-ţi folosească în intenţiile tale viitoare", povesteşte Roxana. Activităţile extraşcolare sunt destul de intense, dar au o priză deosebită la elevi. Diversitatea lor este la fel de mare: de la sport, până la arte şi dans. „Participă şi foarte mulţi profesori şi astfel ai posibilitatea să-i cunoşti mult mai bine, chiar şi în alte ipostaze decât în cele de la catedră. Poţi să vezi cât de bun fotbalist este profesorul tău sau cât de bine ştie să danseze", ne-a mai spus tânăra elevă. Roxana s-a adaptat rapid, chiar a început să iubească anumite materii. „Nu se scrie după dictare ca la noi, totul este bazat pe dialog, pe dezbatere. Chiar dacă manualele sunt adevărate enciclopedii, nu este obligatoriu să ştii totul de acolo, ci doar ceea ce îţi foloseşte", mărturiseşte eleva.

Fără copiat

Şi încă un lucru extrem de important: în cele 10 luni petrecute dincolo de ocean Roxana nu a auzit o secundă discutându-se despre copiat. „Nu vor să-şi fure singuri căciula, sunt conştienţi că dacă fac vreo greşeală, nu mai primesc invitaţia de a fi elevi şi în anul următor. Or, asta este grav pentru ei, mai ales în condiţiile în care taxa anuală este 40.000 de dolari", a mai spus Roxana.

Premii pentru performanţă

Fundaţia „Dinu Patriciu" premiază elevii, profesorii, şcolile, bibliotecarii şi ceilalţi actori cu rezultate deosebite în învăţământ în cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor în Educaţie. Înscrierile se fac până pe 27 septembrie exclusiv online, pe site-ul Galei, la adresa www.premiileineducatie.ro, unde candidaţii trebuie să completeze o fişă de înregistrare. Valoarea premiilor acordate se ridică la 250.000 de euro. În perioada 28 septembrie-22 octombrie are loc jurizarea candidaturilor, iar pe 2 noiembrie Gala de decernare a premiilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite