La Biblioteca VA Urechia cărţile prind viaţă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul proiectului cărţile din „Biblioteca vie” sunt oameni reprezentând grupuri care se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecăţi sau stereotipuri şi care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale.

Biblioteca V. A Urechia va lansa marţea viitoare „Biblioteca VIE”, un proiect realizat cu sprijinul Fundaţiei „Art Fusion” din Bucureşti şi de Asociatia de tineret Aria.

Tema proiectului este prevenirea abandonului şcolar în rândul tinerilor cu oportunităţi reduse din mediul rural şi urban.
“Scopul proiectului este constientizarea unui grup de 40 de tineri din mediul rural şi urban asupra riscului de abandon şcolar, prin valorificarea propriului potenţial ca alternativă la excluderea socială. «Biblioteca vie» este o metodă non-formală de a cunoaşte diverse personalităţi din comunitatea locală, dar şi un stimulent pentru lectură”, spune Florina Diaconeasa, seful serviciului Relaţii cu Publicul din cadrul Bibliotecii centrale gălăţene.

„Biblioteca vie” funcţionează ca o bibliotecă obişnuită – cititorii vin şi împrumută cărţi pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărţile, le returnează în bibliotecă, şi, daca vor, pot să mai împrumute o carte.

Există însă două aspecte importante: cărţile sunt fiinţe umane şi intră într-un dialog personal cu cititorul. Cărţile din „Biblioteca vie” sunt oameni reprezentând grupuri care se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecăţi sau stereotipuri (de gen, vârstă, educaţie, meserie, etnie, rasă, religie) şi care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale.
Cărţile pot fi oameni cu poveşti care ar da cititorului o experienţă unică în domeniul diversităţii şi interculturalităţii.
 
Grupul ţintă vizat în cadrul evenimentului sunt elevi din zece licee gălăţene, două din mediul rural: Grupul Şcolar „T. Vladimirescu şi Grupul Şcolar „Costache Conache” din Pechea, restul din municipiu: Grupul Şcolar „Gheorghe Asachi”, Grupul Şcolar „Elena Doamna”, Liceul cu program Sportiv, Liceul Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Colegiul Naţional „Al. Ioan Cuza” şi Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”.

Proiectul are ca şi parteneri Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, Fundaţia „Eugene Ionesco” – Biblioteca franceză, Palatul Copiilor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite