Justiţie de România. Cum a ajuns la puşcărie „Lotul Ghimpu”, pe bază de „corelaţii logice” şi expertize falsificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un furt de tablă banal a fost folosit de anchetatori pentru a-l înfunda pe şeful pazei Combinatului Siderurgic, un personaj vânat intens de mafia tablei şi de foştii duşmani din vremea când omul lucra la "doi şi-un sfert".

Tribunalul Galaţi a finalizat, la începutul acestui an, cel mai longeviv proces de furt calificat din România, majorând şi suspendând pedepsele principalilor protagonişti.

În speţă, este vorba despre un furt de tablă. Unul dintre sutele de furturi de tablă de pe platforma ArcelorMittal (ex-Sidex) Galaţi. Nu este nici cel mai spectaculos, dar nici cel mai banal. Diferenţa o face faptul că printre numele inculpaţilor se regăseşte cel al lui Constantin Ghimpu, care, în momentul producerii furtului, era chiar şeful pazei combinatului.

Şapte ani de procese şi anchete pentru trei lulele, trei surcele

Dosarul cauzei poartă numărul 101/233/2004 şi este extrem de stufos. Conţine sute de pagini de declaraţii, multe dintre ele contradictorii, lungi stenograme ale unor convorbiri telefonice interceptate şi un rechizitoriu cu o... ridicată valoare literară. Nu de alta dar foarte multe dintre concluziile procurorilor sunt de fapt deducţii logice pe baza unor probe indirecte.
În acelaşi timp, nimeni nu au reuşit să demonstreze legătura de cauzalitate dintre furt şi doi dintre inculpaţi (Constantin Ghimpu şi Daniel Bejan), care au fost acuzaţi pe baza declaraţiilor portăriţei implicată în furt şi care a făcut o înţelegere cu procurorii. De altfel, la un moment dat al cercetării, portăriţa (pe nume Georgian Buchler) s-a transformat, peste noapte, din inculpat în martor. Buchler a redevenit inculpat doar în urma protestului avocaţilor restului inculpaţilor.

Ciudat este şi faptul că marfa care stă în centrul întregului dosar pentru furt nu a fost găsită niciodată, acuzaţiile asupra celor doi oameni de afaceri despre care se bănuia că au primit tabla fiind retrase.

În aceste condiţii, modul cum anchetatorii au determinat cantitatea de tablă furată este ca-n filmele cu proşti. Procurorii au încărcat un camion cu câteva rulouri de genul celor despre care SE BĂNUIA că au fost furate, prilej cu care s-a constatat că nu încape decât jumătate din cantitate, deoarece camionul risca să se facă bucăţi. Aşa că s-au cântărit două încărcături în loc de una, deşi în hârtii s-a trecut doar un transport. O astfel de expertiză este, fără îndoială, o mistificare fără nicio valoare probatorie!

„Am demonstrat şi noi că expertiza s-a făcut la modul aproximativ, dar din păcate nu a ţinut nimeni cont de asta. S-a dorit cu orice preţ să se ajungă la o condamnare", ne-a declarat unul dintre avocaţii inculpaţilor.

Potrivit avocaţilor lui Constantin Ghimpu, fostul şef al pazei platformei siderurgice a ArcelorMittal Galaţi, principalul şi singurul motiv pentru care acesta a fost condamnat este acela că se încearcă astfel justificarea arestării pompieristice a acestuia, în august 2004.

Ghimpu a stat după gratii aproape nouă luni (după ce, în prealabil, fusese reţinut ilegal zece zile, cu poliţist la uşă, în spitalul unde era internat), după care magistraţii au decis ca judecata, în cazul lui, să se facă în libertate. Fără o condamnare, era evident că se deschidea drumul pentru o acţiune la CEDO, pentru arestare abuzivă.

Rând pe rând, şi ceilalţi inculpaţi care se aflau după gratii au avut parte de aceeaşi măsură, mai puţin Daniel Bejan, zis „Fiat", care, din ce spun procurorii, ar fi fugit din ţară. De altfel, Bejan a şi fost dat în urmărire internaţională.


CITEŞTE MÂINE, pe galati.adevarul.ro, cum a ajuns Daniel Bejan să fie de negăsit, deşi locuia cu acte-n regulă în Italia

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite