Justiţie de România. „Fugarul” căutat şase ani la rând prin Interpol se „ascundea” muncind cu acte-n regulă în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un furt de tablă banal din ArcelorMittal Galaţi a fost punctul de plecare într-unul dintre cele mai scandaloase dosare instrumentate de justiţia românească.

Dincolo de faptul că şi-a propus, de la bun început, să-l înfunde pe Constantin Ghimpu (fost ofiţer de servicii secrete şi fost şef al pazei combinatului siderurgic din Galaţi), „Dosarul Ghimpu" a aruncat după gratii şi o serie de „victime colaterale", cum ar fi Daniel Bejan, zis „Fiat".

Acesta s-a pomenit inculpat după ce, iniţial, unul dintre poliţiştii implicaţi în anchetă i-a propus să depună mărturile mincinoasă pentru a-l „înfunda" pe Ghimpu. Ulterior, deoarece acesta a refuzat, sa pomenit acuzat.

CITEŞTE ŞI:

Justiţie de România. Cum a ajuns la puşcărie „Lotul Ghimpu”, pe bază de „corelaţii logice” şi expertize falsificate 

Interesant este că acuzaţiile s-au produs în lipsă, deoarece Bejan plecase, între timp, la muncă în străinătate.

Partea realmente ciudată este că în timp ce poliţiştii se lăudau cu marile eforturi pe care, chipurile, le făceau pentru căutarea „fugarului", Bejan locuia şi lucra legal în Italia, după ce părăsire ţara la fel de legal. După cum se poate şi observa din actele prezentate aici.

IATĂ ACTELE CARE ARATĂ CĂ BEJAN LOCUIA LEGAL ÎN ITALIA

image
image

Mandatul internaţional a rămas valabil timp de mai bine de aproape 6 ani, respectiv până când Daniel Bejan a fost găsit dintr-o întâmplare şi adus în ţară, pe 14 septembrie 2010. Trecuseră de mai bine de trei ani de la pronunţarea primei sentinţe (de către Judecătoria Galaţi - care l-a condamnat pe Bejan, în lipsă, la patru ani de închisoare!), iar dosarul se afla deja în apel la Tribunal.

Interesant este că deşi Judecătoria s-a pronunţat în dosar pe 3 mai 2007, motivarea sentinţei penale s-a făcut cu o întârziere foarte mare, respectiv după 8 (opt) luni, pe 11 ianuarie 2008.

De fapt, în acel moment, toţi inculpaţii din dosar (mai puţin Bejan) au fost eliberaţi (unii au primit condamnarea cu suspendare, altora li s-a echivalat pedeapsa cu perioada de arest preventiv).

Bejan: „Sunt ţap ispăşitor!"

Prima declaraţie a lui Bejan după ce a fost adus în România a fost aceea că nu a fost niciodată citat la domiciliul legal (din Italia) şi că, prin această metodă, i s-a anulat practic dreptul la apărare în decursul procesului pe fond. „Sunt ţap ispăşitor în această poveste! Nu am participat la niciun furt. Nimeni nu a adus probe că aş fi furat ceva. Totuşi, sunt condamnat şi sunt singurul în puşcărie dintre toţi cei acuzaţi", a declarat el.

Daniel Bejan ne-a mai spus că totul este un scenariu construit de duşmanii lui Constantin Ghimpu (care a fost ofiţer al serviciilor secrete până la a ajunge şef la firma de pază a combinatului). „Pe el l-au vrut de la bun început. La mijloc este şi ura unor oameni din trecutul lui, dar şi a unor mafioţi care furau tablă din Combinat şi care nu au reuşit să-l mituiască", spune Bejan.

„Pe mine m-au băgat în povestea asta, ca om de sacrificiu, ca să poată să îl acuze pe Ghimpu. Nimic din ce spun procurorii nu este adevărat. În rechizitoriu sunt numai minciuni", a mai spus acesta.

CITEŞTE MÂINE pe galati.adevarul.ro cum au reuşit judecătorii să dea unui presupus complice o pedeapsă mai mare decât hoţilor

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite