Galaţi: Justiţie cu coli de scris de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Justiţie cu coli de scris de acasă
Galaţi: Justiţie cu coli de scris de acasă

Situaţie jenantă în justiţia de la malul Dunării: grefierii sunt nevoiţi să cumpăre birotica necesară din salariile lor.

Legea obligă instanţele să organizeze licitaţii electronice pentru cel puţin 20%  din achiziţii, însă în ultimii doi ani au fost doar nouă licitaţii electronice la nivel naţional. Tribunalul Galaţi este excepţia de la regulă, în condiţiile în care în 2009 au fost patru licitaţii pentru achiziţia de furnituri de birou. La Tribunalul Brăila a fost organizată doar o licitaţie de acest gen. Însă şi Brăila poate fi considerată la capitolul pozitiv, câtă vreme alte 38 de judeţe nu au făcut nicio licitaţie!

Preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătoarea Carmen Sandu, ne explică cum a ajuns instanţa în postura de lider la licitaţii: „Avem o echipă tânără şi competentă. Asta ne deosebeşte de ceilalţi. Ne pregătim şi pentru anul 2010, când trebuie să organizăm licitaţii pentru 50% din achiziţii, iar în anii următori procentul va creşte la 100%”.
Ce folos însă? Ministerul Justiţiei a „uitat” să vireze în contul instanţei gălăţene banii necesari pentru achiziţii, lucru valabil şi pentru instanţele brăilene.

În aceste condiţii, grefierii  îşi cheltuie o parte din salariu în vederea achiziţionării hârtiei necesare pentru emiterea citaţiilor şi a tonerelor pentru imprimante. „Noi cheltuim în medie cam 100 de lei pe lună pe topuri de hârtie şi coperţi de dosare. Un grefier ajunge să ia în mână şi 700 de lei, iar ăştia nu sunt bani cu care să trăieşti” susţine liderul Sindicatului „Jus Lex” al grefierilor de la Tribunal, Mirela State.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite