Jana Andreescu, artistul plastic de la catedră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A organizat zeci de expoziţii personale şi de grup în ţară şi străinătate, iar ca profesor a format, de-a lungul anilor, generaţii de elevi.

Jana Andreescu a organizat până acum 16 expoziţii personale de pictură în ţară şi alte trei în străinătate, la care se adaugă 30 expoziţii de grup şi şi numai puţin de 24 de expoziţii internaţionale de grup. Cu aceeaşi pasiune cu care pictează îşi practică şi profesia de dascăl, având o activitate de peste 35 de ani în învăţământul gălăţean.

Cu modestie, dă „vina” pe elevi pentru rezultatele meritorii ca profesor la Liceul de Artă din Galaţi. „Avem marea şansă să lucrăm cu copii care sunt foarte buni din toate punctele de vedere”, ne declară Jana Andreescu. Artista realizează şi grafică de carte, lucrari de tapiserie si arta decorative. Are lucrari in colectii de stat si particulare din tara dar si din: Franta, SUA, Germania, Grecia, Israel, Italia etc.

Un creator al Europei

Doar în 2010 pictoriţa a avut două expoziţii personale, una la Roma, iar cealaltă la Braşov. Expoziţia din Italia a fost realizată la cererea Academiei cu acordul Institutului Cultural Român, un examen de certificare a valorii pentru orice artist cunoscut din România.

„Am avut expoziţii în Franţa, Italia şi Austria. Vreau să vă spun că aceste evenimente au fost de două ori deosebite pentru mine. Odată pentru că am avut succes şi apoi pentru că au venit artisti din aceste ţări şi am avut ocazia să îi cunosc şi să discut cu ei. Îti dai seama că eşti un creator al Europei”, ne spune emoţionată Jana Andreescu.

Meritele sale au fost răsplătite în mai multe rânduri atât pentru munca de artist, cât şi pentru cea de profesor. În 1999 şi 2004 i-a fost înmânat premiul municipiului Galaţi, dar şi medalia Meritul Cultural, clasa a II-a. În 2007  a primit medalia oraşului Saint Gaudens. 

Întrebări şi răspunsuri

Cine v-a descoperit talentul de pictoriţă?

Învăţătoarea şi-a dat seama de ceea ce pot face în pictură. Am urmat Liceul „Nicolae Bălcescu”din Brăila, profilul real şi în paralel, Şcoala de Artă. Mi-a plăcut matematica, dar pasiunea mea a rămas pictura.

De ce aţi ales să deveniţi profesoară?

Îmi place munca cu elevii. Am devenit profesoară în 1974, am condus 11 ani Cercul de Picturp – Tapiserie de la Palatul Copiilor şi din 1991, odată cu reînfiinţarea Liceului de Artă, predau desenul şi compoziţia alături de un minunat colectiv de profesori.

Ce îi place

Îmi plac călătoriile, literaratura şi tot ceea ce este creat în arta plastică şi arhitectură. Îmi plac prieteniile adevărate şi preţuiesc tot ceea ce mi s-a întâmplat frumos în viaţă. Îmi iubesc fiica, Irina, şi pe al meu soţ, Ovidiu.

Ce nu îi place

Nu îmi place vulgaritatea. Nu îmi plac relaţiile tensionate de orice natură. Sunt mai multe tipuri de urât care ne invadează, dar am învăţat să fiu din ce în ce mai răbdătoare. Reuşesc astfel să trec mai uşor peste anumite aspecte ale vieţii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite