Ipoteză. Ce se poate întâmpla dacă Oţelul nu a jucat corect şi este prinsă în "hora arbitrilor"?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gălăţenii au produs o surpriză imensă, câştigând titlul în sezonul precedent. foto: Liviu Ghinea
Gălăţenii au produs o surpriză imensă, câştigând titlul în sezonul precedent. foto: Liviu Ghinea

Campioana en-titre a României poate fi exclusă din Liga Campionilor dacă procurorii DNA vor ajunge la concluzia că cei din conducerea clubului „au aranjat" meciuri din sezonul trecut. Nu ar fi prima echipă scoasă de la „masa bogaţilor" din cauza unor acuzaţii de corupţie. Echipa turcă Fenerbahçe este cel mai recent exemplu.

Oţelul Galaţi s-ar putea trezi exclusă de UEFA din Champions League, în cazul în care se va dovedi că inclusiv formaţia gălăţeană a beneficiat de ajutorul arbitrilor în ediţia trecută de campionat.

Zvonurile privind o eventuală implicare a campioanei României în „scandalul arbitrilor" au fost aruncate pe piaţă la sfârşitul săptămânii trecute, imediat după arestarea lui Vasile Avram, şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA).
În acest context, Marius Stan, preşedintele clubului gălăţean, a remis o declaraţie de presă prin care neagă vehement orice implicare a echipei în aranjarea de meciuri.

„Este inadmisibil ca, plecând de la o vorbă aruncată de un rău-voitor, oricare ar fi acela, cea mai mare parte a presei româneşti să anatemizeze clubul care a câştigat campionatul 2010-2011 al Ligii I, grupare care reprezintă România în UEFA Champions League. Salutăm şi suntem deschişi oricărei anchete conduse de Direcţia Naţională Anticorupţie şi ne dorim ca persoanele care au încălcat legea să plătească", se menţionează în comunicatul semnat de Marius Stan şi publicat pe site-ul oficial.

Stan cere ca acuzatorii „să ne lase în pace"

Preşedintele clubului cere, în finalul declaraţiei, ca acuzatorii să prezinte probe.

„Într-o ţară în care prezumpţia de nevinovăţie a devenit «rara avis», sintagma «pe surse» s-a transformat în complet de judecată şi acţionează ca atare. Cine are vreo dovadă că FC Oţelul Galaţi a comis nelegiuiri este rugat să iasă în faţă şi, cel mai important, să prezinte dovezi. Altfel, să ne lase în pace!", adaugă Stan în comunicat.Pe de altă parte, mai multe surse susţin că şeful CCA ar fi anchetat inclusiv pentru mai multe meciuri ale Oţelului din campionatul trecut, meciuri prin care gălăţenii şi-au adjudecat titlul.
Oţelul n-ar fi prima echipă care să sufere după un astfel de scandal. Chiar în sezonul acesta, un nume mare al Europei, Fenerbahçe, s-a trezit exclus de la „masa bogaţilor".
Federaţia Turcă de Fotbal a decis să-i interzică lui Fenerbahçe participarea în grupele Ligii Campionilor, ca urmare a unei cereri venite din partea UEFA. „Fener" şi preşedintele său, Aziz Yıldırım, sunt în centrul atenţiei într-un scandal legat de trucarea meciurilor din sezonul trecut, în care gruparea din Istanbul a câştigat titlul la golaveraj în faţa lui Tranbonspor.

Precedent: Poli Timişoara

Campioana a făcut imediat apel la această hotărâre. „Federaţia n-are autoritatea de a exclude un club din Liga Campionilor", a declarat avocatul Haluk Burcuoglu. Potrivit observatorilor sportivi, apelul clubului are şanse mici de reuşită, astfel că, cel mai probabil, se va ajunge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
În România, Poli Timişoara a ratat şi ea participarea în Liga Campionilor, însă, spre deosebire de cei de la Fenerbahçe, bănăţenii ar fi intrat în turul 3 preliminar, nu direct în grupe.

Gruparea de pe Bega n-a fost implicată în partide dubioase, dar n-a primit licenţa întrucât a înregistrat datorii la bugetul de stat, dar şi faţă de clubul Benfica Lisabona din transferul fundaşului Laszlo Sepsi.
În Grecia, în schimb, Olympiakos Volos a fost exclusă din Liga Europa după ce s-a descoperit că a fost implicată în meciuri trucate. Volos a rămas în prima divizie, dar va începe noul campionat cu o penalizare de 10 puncte.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite