Ionela Solomon se împarte între canto şi folclor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pianistă talentată şi are vitrina plină de premii la muzică clasică. În acelaşi timp, este pasionată de folclorul autentic românesc.

Părinţii Ionelei i-au observat înclinaţiile către muzică încă de pe vremea când avea numai trei anişori. Nu au ezitat. Au ajutat-o să-şi cultive talentul.
Din clasa întâi a mers la Liceul de Artă, la o clasă de pian, dar a urmat şi Şcoala Populară de Artă din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos", la o clasă de muzică uşoară, sub îndrumarea profesorilor Sofia şi Ion Şerban.

A continuat din clasa a V-a cu muzica populară la Palatul Copiilor, unde a studiat vreme de doi ani cu profesorul Gheorghiţă Iacob. În rest, s-a pregătit acasă singură, fără niciun ajutor.

Are o vitrină de premii

La Concursul Naţional de interpretare Ceata lui Piţigoi din 2002 a luat menţiune la secţiunea muzică uşoară. În 2007 a luat premiul I la Festivalul de Folclor Omătuţa, de la Tecuci. La concursul Perla Dunării din 2007 a luat premiu al treilea, dar s-a răzbunat anul trecut şi a venit acasă cu marele premiu.

Acelaşi premiu I la luat şi la Festivalul Naţional de Muzică Populară „Pe marginea Dunării", de la Giurgiu. A participat la mai multe olimpiade, ultima câştigată fiind anul trecut, de formaţii instrumentale, corale şi solişti vocali. Acelaşi loc întâi l-a luat şi la muzică clasică, în 2008.

În 2002 a participat şi la olimpiada judeţeană de pian, unde a obţinut locul al doilea. În 2001 şi 2002 a reuşit să obţină locul al treilea la Concursul Internaţional „Miniatura Românească", desfăşurat la Galaţi.

Vrea să scoată un CD

Dintre toate, le are mai la suflet pe cele câştigate la capitolul „muzică populară". La toate aceste premii se adaugă şi câteva apariţii „Live" la televiziunile locale, dar şi o participare la o emisiune la Favorit TV.

„De patru ani cânt într-o formaţie folclorică - Melodik se numeşte - cu care merg pe la tot felul de petreceri. Trupa are patru membri: eu sunt vocalistă şi am doi colegi la orgă şi unul la chitară", povesteşte Ionela Solomon.

Tânăra artistă îşi „vede" viitorul strict legat de muzica populară. Pentru asta vrea să urmeze Conservatorul la Bucureşti, la o clasă de folclor. Dacă în ziua de azi mulţi se ruşinează să mai poarte costumul popular, Ionelei chiar îi place. Are multe costume confecţionate în judeţul Galaţi, dar are unele de prin Bucovina.

„De altfel, muzica pe care o cânt este un folclor moldovenesc - bătute se numesc. Astea îmi plac cel mai mult şi îmi ies cel mai bine. De altfel, mă gândesc deja să scot un CD. Am cinci piese şi mi-ar mai trebui încă pe atât", ne-a mai povestit tânăra interpretă de muzică populară.

Ce-i place?

Îmi place să iau singură decizii în privinţa pieselor pe care le cânt, şi aici mă refer la repertoriu. Nu accept sugestii din afară. Sunt unii care încearcă să-mi dea sugestii greşite, dar m-am prins! Sunt multe persoane invidioase.

Ce nu-i place?

Nu-mi plac barfele, nu pot să le suport. Celor care încearcă să mă bârfească şi să-mi conteste calitătţile, le dovedesc oricând că nu au dreptate. Am metodele mele! În plus, vreau sa vă spun că nu-mi plac nici oamenii necinstiţi! Probabil că sunt în legătură cu primii, cu bârfitorii, de aia nu-mi plac.

Întrebări şi răspunsuri

Cum îmbini muzica populară, concertele şi festivalurile, cu şcoala?

Păi, pot să spun că armonios! Învăţ bine, am rezultate bune la toate materiile - în special la geografie - şi am rezultate bune şi pe parte de muzică. Nu prea mai am timp pentru întâlnirile cu prietenele. Dar şi când ne întâlnim, vorbim ore în şir!

Crezi că va rezista folclorul autentic în faţa invaziei manelelor?

Da, va rezista, pentru că sunt copii care continuă să meargă la şcolile populare de artă cu drag. Şi vă mai spun ceva: în ziua de azi la nunţi este la mare căutare muzica populară, şi mai puţin manelele. O spun din experienţă proprie!

Profil
Născută. 29.09.1991, Galaţi
Studii. elevă clasa a XII-a Liceul de Artă Galaţi, secţia canto clasic
Familie. necăsătorită

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite