Ionel Lazăr-Balerinul care organizează „Sărbătorile Galaţiului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Lazăr
Ionel Lazăr

A jucat în sute de spectacole de-a lungul a 30 de ani de activitate, iar în prezent, predă cursuri de dans popular la Liceul de Artă din Galaţi.

Profil

Născut: 28 aprilie 1936 - Galaţi

Studii: Liceul Teoretic Industrial din Galaţi

Stare civilă: căsătorit

Ionel Lazăr este cel mai longeviv balerin în viaţă din Galaţi, cu o activitate în Teatrul Muzical de trei decenii.

A pierdut de mult şirul spectacolelor în care a jucat, dar îşi aminteşte că numai în „Traviata" a jucat de aproximativ 400 de ori, ca să nu mai amintim de piese ca „Văduva Veselă" sau „Silvia".

A activat în numeroase grupuri satirice, unde asigura regia, dar şi în spectacole de revistă şi brigăzi artistice.

După pensionare, a fost solicitat să colaboreze în continuare cu Teatrul Dramatic, fiind cooptat în echipele care au organizat cinci ediţii ale „Sărbătorilor Galaţiului", la iniţiativa fostului director al instituţiei de cultură, regretatul Mihai Mihail.

Profesor de coregrafie

În prezent, predă studii clasice şi de caracter la cunoscutul ansamblu „Doina Covurluiului", dar este şi profesor la o clasă de dans popular, la Liceul de Artă din Galaţi.

Ionel Lazăr ne dezvăluie secretul longevităţii sale: „Am făcut mişcare multă la viaţa mea şi tocmai de aceea m-am menţinut atât de bine".

Îşi aminteşte râzând şi de momentele amuzante din cariera sa, pe care le-a savurat din plin alături de colegi: „La un spectacol, în locul unui dans militar, ni s-a pus o sârbă şi am fost nevoiţi să ne descurcăm".

Doi americani, care au fost elevii artistului, îi caracterizează poate cel mai bine activitatea: „Recunoaştem în el dorinţa de a păstra România prin dansurile care au însemnat atât de mult şi un timp atât de îndelungat pentru cultura acestui popor. Fără dăruirea şi hotărârea lui, mult din această valoroasă parte a culturii româneşti s-ar pierde", au consemnat Elder şi Sora van Wagoner.

Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi devenit balerin ?

În 1956, s-a înfiinţat Teatrul de Operetă şi Estradă, la Galaţi. Am dat concurs pentru postul de balerin, dar am intrat abia l-a al doilea examen. Şi acum dansez, dar atât cât îmi permite vârsta. Este o meserie care presupune mult efort fizic, credinţă şi perseverenţă.

De ce v-aţi reorientat apoi pe coregrafie?

Conducerea teatrului a avut încredere în mine şi Trixi Checais, un celebru balerin şi maestru de balet. Mi-a plăcut coregrafia şi am dorit să o fac cu profesionalism. Acelaşi lucru l-am făcut şi în balet, unde am dorit întotdeuna să îmi depăşesc condiţia. O zi dacă stai în meseria asta, eşti depăşit.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite