Ionatan Ţuţu, un gălăţean al cărui ADN este fotografia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionatan şi aparatul de fotografiat sunt doi prieteni nedespărţiţi. Foto: Arhiva personală.
Ionatan şi aparatul de fotografiat sunt doi prieteni nedespărţiţi. Foto: Arhiva personală.

Are 19 ani şi este voluntar al ONG-ului „Tinerii şi viitorul". Alături de alţi 40 de tineri, cu vârste între 13 şi 30 de ani, luptă pentru un mediu mai curat .

Vorbeşte cu pasiune despre ceea ce face. Spune că s-a înscris în ONG mânat de dorinţa de a face ceva pentru oraşul de la malul Dunării, de a schimba mentalitatea tinerilor, preocupările acestora, dar şi de a le întinde o mână de ajutor celor aflaţi în dificultate.

Imi doresc să fac ceva care să ridice oraşul acesta, nu ştiu cât voi reuşi, dar ştiu că nu vreau să mă dau bătut. Vrem să scoatem în evidenţă şi părţile bune ale locului în care trăim, şi nu doar ce au mai fumat tinerii, că s-au drogat sau câţi s-au înjunghiat. Galaţiul oferă foarte multe locuri frumoase, dar care nu sunt promovate şi nu li se acordă atenţie", spune Ionatan Ţuţu.

În timp ce cei mai mulţi dintre tinerii zilelor noastre sunt preocupaţi de a avea cât mai mulţi bani, de maşini ultimul răcnet sau telefoane complicate, Ionatan, împreună cu prietenii săi de la „Tinerii şi viitorul", este preocupat de mediu, dar şi de a le face viaţa mai frumoasă celor aflaţi în suferinţă.

Pentru mine, banii nu sunt prioritari. Este adevărat că poţi face multe cu ei, dar asta nu e totul. Iubesc însă foarte mult natura şi am fost implicat de-a lungul timpului în multe proiecte de ecologizare. Avem acţiuni de toate tipurile: de la ecologizare şi donări de sânge pentru ajutarea bătrânilor şi până la acţiuni de refacere a digurilor după inundaţii", povesteşte Ionatan.

Tânărul a participat la zeci de acţiuni în timpul de când este voluntar, însă una a reuşit să îl emoţioneze foarte mult. Este vorba despre campania „free hugs" (îmbrăţişări gratuite), în cadrul căreia voluntarii au oferit îmbrăţişări gălăţenilor întâlniţi pe stradă.

Am văzut oameni emoţionaţi, încântaţi, bucuroşi că încă mai este cineva care să le poată oferi o îmbrăţişare, că mai este cineva care le poate oferi un zâmbet. Noi încercăm să arătăm partea pozitivă. Am reuşit să aducem pe feţele a sute de gălăţeni un zâmbet şi multă lumină", ne mărturiseşte tânărul voluntar.

Pasionat de fotografie

Ionatan Ţuţu mai are o mare pasiune: fotografia. Pe care o împleteşte de minune cu voluntariatul. Acum doi ani şi-a cumpărat propriul aparat de fotografiat şi de atunci sunt de nedespărţit. Îşi doreşte foarte mult să lucreze pentru o publicaţie.

Ionatan Ţuţu

Mi-am cumpărat propria mea cameră foto cu multe sacrificii. Deşi nu am absolvit niciun curs de specializare în domeniu, consider că fotografia făcută din pasiune e mult mai de calitate şi apreciată", spune, cu convingere, Ionatan.

Întrebări şi răspunsuri:

Vei continua cu voluntariatul şi când vei fi student?

Cu siguranţă. Nici nu mă gândesc să renunţ. Îmi place să fac asta şi cred că pot împăca şi facultatea şi voluntariatul, dar şi fotografia.

Ţi-ai dori să fotografiezi într-un loc special?

Hm, aş vrea în mod deosebit să ajung pe vârful Moldoveanu. Este o adevărată provocare pentru mine. Apoi, să explorez întreaga ţară şi să arăt lumii întregi cât de minunată este România.

Ce aştepţi de la viitor?

Vreau să-i fac mândri pe părinţii mei şi să le arăt că şi din fotografie se poate trăi cum trebuie. Vreau să ajut oamenii. Vreau o carieră şi sunt dispus să muncesc până la epuizare pentru asta.

Ce îi place?

Ador fotografia! Este în ADN-ul meu. Îmi place să călătoresc şi să fac sport. Îmi place voluntariatul, să învăţ cât mai multe, îmi place să fiu mereu în centrul atenţiei şi să fac lucruri cât mai benefice pentru cei din jur".

Ce nu îi place?

Direcţia în care se îndreaptă ţara noastră, faptul că tinerii nu au ce face cu viitorul lor. Mulţi oameni talentaţi nu au unde să îşi arate valoarea, nu li se oferă această şansă. Am destule astfel de exemple. Urăsc minciuna, nerecunoştinţa, nepăsarea, dar şi neimplicarea tinerilor în a schimba ceva".

Profil:

Născut.: 14 iunie 1991, comuna Pechea
Studii: Colegiul Tehnic „Paul Dimo" Galaţi
Familie: necăsătorit

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite