Ion Netcu a salvat doi oameni de la înec chiar în ziua de Bobotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Netcu ţine crucea pentru care a sărit în apă anul acesta Foto: Adrian Obreja
Ion Netcu ţine crucea pentru care a sărit în apă anul acesta Foto: Adrian Obreja

Ştie să înoate de la vârsta de şapte ani, când a început să mergă cu prietenii la Siret. De aproape două decenii, an, de an, în ziua de Bobotează, plonjează în apa îngheţată a Dunării. Până acum a reuşit de două ori să prindă Sfânta Cruce, în anul 1993 şi 1995.

 Şi-a propus ca, la vârsta de 60 de ani, să nu mai intre în apa îngheţată, 2011 urmând a fi probabil ultimul an în care va participa ceremonia de Bobotează.

„Ştiu să înot de când eram mic şi sunt ca peştele în apă. Am prins două cruci până acum, în 1993 şi 1995. Am zis că, la 60 de ani, o să mă opresc, dar nu ştiu. Vom vedea, să fiu sănătos în primul rând”, a spus Ion Netcu.

Ca să sari în apa rece, de un grad sau două Celsius, este nevoie de mult atrenament, un organism puternic, dar şi mult curaj. Ion Netcu spune că nu nu se antrenează niciodată şi că nu face baie iarna în Dunăre şi în Siret. Are totuşi un secret, acomodarea cu apa  rece ca ghiaţa, înainte de  ceremonie.

„Nu am nevoie de antrenament şi nu fac baie iarna în Dunăre sau în Siret. În dimineaţa zilei de Bobotează, merg la Dunăre şi mă bag în în apă. Ceilalaţi participanţi nu au curaj să facă baie de mai multe ori în ziua respectivă. Eu sunt singurul care intră în apă de cel puţin două ori.  Au fost ierni în care Dunărea îngheţa şi se spărgea gheaţa cu vaporul.  Am sărit printre sloiuri, dar nu am avut niciodată vreun accident”, a spus cu mândrie gălăţeanul veteran al Bobotezei

A salvat două vieţi

În decursul celor 19 ani, de când participă cu regularitate la ceremonia scoaterii Crucii din Dunăre, a avut parte şi de evenimente nedorite, dar cu final fericit.

„Într-un an era ger mare  şi o fătucă a plecat pe gheaţă. Spunea că este Iisus şi că merge pe apă. La un moment dat, a alunecat şi a căzut între sloiuri. Nimeni n-a avut curaj să se ducă după ea dar eu am intrat în apă şi am scos-o. S-a întmplat chiar de Bobotează”, a declarat Ion Netcu.

Tot el mai povesteşte: „În alt an, se sărea de pe vaporul Libertatea. Un participant a făcut şoc hipotermic. A rămas blocat în apă. L-am scos la mal, l-am frecat puţin şi la ambulanţă  şi-a revenit”.

În ceea ceea ce priveşte ceremonia de anul acesta, Ion spune că şi-a dorit foarte mult să prindă Sfânta Cruce, dar tinereţea competitorilor şi-a spus cuvântul.

„Cu o noapte înainte de Bobotează, am vayut în vis faţa celui care a prins crucea. Chiar i-am spus, la mal, înainte de a sări, că el va prinde Crucea”, a mai spus Ion Netcu

Ce-i place

Îmi place munca şi meseria mea de mecanic. Fără ea nu pot să trăiesc. Dacă nu munceşti nu ai. Îmi place muzica, chiar şi atunci când muncesc. Mă relaxează. Îmi plac sarmalele foarte mult. Îmi place să stau cu familia şi îmi plac oameni sinceri.

Ce nu-i place

Minciuna. Îmi displace tare mult. Băiatul meu ştie, a simţit-o pe pielea lui. Dacă faci ceva rău e mai bine să spui, decât să minţi. Nu-mi plac persoanele pline de sine. Cu cât eşti mai popular este mai bine.

Întrebări şi răspunsuri

Ani mulţi aţi participat la Bobotează. Simţiţi că asta v-a ajutat ?

Tot ce mi-am pus în gând s-a împlinit. M-a ajutat pe toate planurile, şi familial, şi profesional. Mă fereşte Dumnezeu de boli. De asta am şi continuat să săr. Puterea divină există.  Bobotează, în care nu eram eu câştigătorul .

Dumneavoastră v-aţi convins băiatul să sară şi el ?

Eu i-am zis ză stea cuminte. El s-a hotărât să sară şi m-am trezit cu el în apă. Ce puteam să-i mai fac? Ştia că nu îl las să participe şi el şi n-a zis nimic. Este copil încă şi din această cauză nu eram de acord. Dar îi va ajuta şi lui Dumnezeu.

Profil

Născut: 09.09.1951


Studii: Şcoala Profesională de Mecanici Auto, Târgovişte


Familie: căsătorit, trei copii şi o nepoţică

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite