Ion Moraru, un as al epigramei gălăţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este preşedintele Clubului Umoriştilor „Verva” din 1998 şi membru al societăţii scriitorilor „Costache Negri”. Este considerat unul din cei trei aşi ai epigramei gălăţene. Încă din liceu cochetează cu rebusul şi poezia. În perioada 1980-1985 a fost membru al Clubului rebusist „Dunărea”, fondat de regretatul Victor Feru.

Din anul 1987, a început să scrie epigrame şi a debutat  în revista „Urzica” cu un set de 10 epigrame. În acelaşi an, la întâlnirea epigramiştilor din România, a fost premiat pentru epigrama:  « Odată la sfârşit de vară/ Vreo câţiva hoţi se întrebară/ Va trebui să dăm şi noi ceasul înapoi»

„Cu acel prilej, am avut onoarea să cunosc mari personalităţi ale stilului epigramistic, precum Alexandru Clenciu, Mircea Trifu, care era redactor şef revista „Epigrama” şi Nicolae Chiţescu. Premiul obţinut la Festivalul de la Brăila a fost ca un impuls”
, povesteşte Ion Moraru.

Peste 60 de premii obţinute

La puţin timp de la debut a devenit membru al Clubului epigramiştilor „Păstorel Teodoreanu” din Galaţi şi a publicat epigrame în suplimentul umoristic „Buzunar”, „Caietele din Cenaclu” şi revista „Urzica”.

„În decembrie 1993, mi-a apărut, la editura „Evrika”, volumul de debut „Epigrame”. De-a lungul timpului, am participat la festivaluri de epigramă organizate la Galaţi, Bucureşti, Brăila, Cluj, Timişoara. Am obţinut în jur de 60 de premii”
, povesteşte epigramistul gălăţean.  

Ion Moraru consideră că poporul român are un umor contagios, iar limba română se pretează foarte bine la rebus şi epigramă.

Regretă, totuşi, că în ultimii ani foarte puţini tineri sunt interesaţi de epigramă. „Poate nici noi nu am făcut prea multe în domeniul acesta. În perioada comunistă, era o efervescenţă deosebită în domeniul literar, chiar dacă trebuia să fim foarte atenţi la ceea ce scriem şi spunem. Se făceau multe cenacluri, se organizau festivaluri naţionale de epigramă. Acum, nu mai există interes”, spune Ion Moraru.

Una din epigramele preferate este „Sfat părintesc” cu care a luat preniul II la Chişinău. „Era preşedinte Ion Iliescu şi deţinuţii din penitenciare au făcut o grevă pentru condiţii necorespunzătoare. Epigrama sună astfel: «Aflând c-o duce bine în puşcărie/ I-a scris urgent băiatului aseară/ Să nu faci dragul mamii vreo prostie/ Ca să te dea disciplinar afară»”, povesteşte Moraru.

Piatra lu’ Moraru

În prezent, are o rubrică la revista «Porto Franco» care se numeşte „Piatra lu’ Moraru„ , unde prezintă activitatea umoriştilor din Galaţi sub formă sarcastică. Nu crede în epigrama licenţioasă.

„Eu nu cred în puterea tămăduitoare a epigramei- în sensul că epigrama ar putea corija anumite deficienţe ale unor persoane sau ale societăţii. În schimb, are puterea de a menţine optismismul oamenilor. Epigrama şi literatura indecentă nu fac plăcere cititorului”, susţine Ion Moraru.  

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor aveţi?

„În domeniul literar, încercăm să organizăm, în toamnă, a 13-a ediţie a Festivalului Naţional de Epigramă. De asemenea, pregătim volumul „O antologie a literaturii gălăţene contemporane”. Acest volum de antologie vine să completeze alte trei volume care au apărut anul trecut.

Este esenţial umorul pentru a scrie epigramă?

„Categoric. Trebuie să ai umor şi talent. Talentul trebuie să fie dublat de muncă. Trebuie să citeşti mult, să vezi ce au scris cei dinaintea ta şi să ai puterea de a discerne între ce e bun şi ce e rău. Românul are în rădăcinile lui spiritul acesta sarcastic şi umoristic. În felul acesta, încearcă să scape de necazuri”

Ce-i place: Îmi place să călătoresc, să merg pe bicicletă şi să conduc maşina. Îmi place, de asemenea, literatura umoristică şi romanele marilor scriitor. Iubesc liniştea şi animalele.

Ce nu-i place: Nu-mi place literatura licenţioasă, snobismul, mizeria şi dezordinea. Îmi pare rău că, nici după 20 de ani de la Revoluţie, nu am reşuşit să avem un nivel de viaţă aşa cum au alte ţări. Nu-mi place forforta şi poluarea din oraş.

Profil

Născut: 27 martie, 1951, Vaslui
Studii: Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi”, Iaşi
Ocupaţie: inginer
Familie: căsătorit, doi copii


 


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite