Ion Berdilă este unicul gălăţean ajuns la o Olimpiadă albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Trăieşte prin şi pentru hochei. Se mândreşte că este singurul gălăţean care a participat la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, în 1980

PROFIL
Născut: 1 februarie 1958
Studii: ANEFS
Familie: Căsătorit, un copil

Despre Ion Berdilă, în lumea sportului gălăţean şi nu numai, se vorbeşte folosindu-se des cuvântul „nebun" ca un compliment. Dacă pentru majoritate ar fi o jignire, pentru el este gâdilarea orgoliului, mândru că nu a stat niciodată cu capul plecat.


Un nonconformist, care a avut mult de suferit pentru că nu ştie să tacă. A fost şi suspendat jumătate de an de federaţie pentru că nu a mai suportat să-i fie furată echipa şi a fugărit arbitrul pe gheaţă.


„Acesta sunt, n-am mamă, n-am tată când este vorba despre cei ce îşi bat joc de sport, mai ales de hochei. Nu am avut decât de pierdut în viaţă că am spus lucrurilor pe nume, dar nu o să mă schimb niciodată", mărturiseşte Ion Berdilă, antrenor coordonator al echipelor de hochei pe gheaţă de la CSM Dunărea.


În vestiar, la loc de cinste stă tricoul de care este cel mai mândru, cel cu care a jucat în echipa naţională la Jocurile Olimpice de iarnă din 1980, de la Lake Placid. Este singurul gălăţean care a prins ca sportiv o participare la Olimpiadă albă.


„Condiţiile din acele vremuri pentru sport în România erau cu totul altele", a explicat el de ce are tabloul lui Ceauşescu în vestiar.

„Pentru sport se asigurau toate condiţiile. Nu ne lipsea nimic la echipament, eram ţinuţi în cantonament aproape 10 luni pe an. Când nu era gheaţă în ţară eram duşi la turnee în ţările scandinave. De Rusia nu mai vorbesc, acolo ne plimbam ca la noi acasă. Aşa a fost posibil atunci să avem valoare în hochei. În 1977 eram în prima grupă valorică, la Olimpiadă am terminat pe cinci iar eu am fost printre fundaşii nominalizaţi în echipa ideală. Ne pregătisem în Canada şi SUA, zeci de meciuri", a povestit antrenorul.


În timp ce se încalţă cu aceleaşi patine cu care a fost la Olimpiadă acum 29 de ani, pentru a ieşi cu puştii la antrenament, povesteşte păţaniile cu securiştii. Şoţia este fosta mare voleibalistă, Ileana Berdilă, care era colegă de cameră cu Crina Răuţă când aceasta a decis să fugă în timpul unui turneu la Oslo.


„Eu nu am fost niciodată membru de partid, erau deja cu lupa pe mine, iar după povestea cu Crina, niciodată nu am mai putut ieşi din ţară în acelaşi timp cu Ileana. Chiar dacă aveam competiţii importante simultan, unul din noi trebuia să rămână acasă. O singură dată i-am păcălit, în 1983, dar abia după ce l-am îmbătat pe securistul care se ocupa de lotul de hochei şi l-am făcut să semneze ieşirea mea", a povestit Ion Berdilă, cel care a antrenat la echipa naţională la toate nivelurile, de la juniori la seniori.

CE ÎI PLACE


Îmi place să fiu lăsat în pace ca să-mi ducă munca până la capăt. Am scos şapte generaţii de hocheişti, dar nu am apucat să-i văd grămadă în echipa de seniori de la Dunărea, i-au luat alţii. Mă bate Steaua cu jucătorii crescuţi de mine. Încerc iar, de data nu-i mai las să mi-i ia, mor cu ei de gât.

CE NU ÎI PLACE


Nedreptatea, lipsa de responsabilitate şi laşitatea oamenilor de care m-am lovit în sport. Nu-mi place că sportul în Galaţi este plin de non-valori, că este condus de aceeaşi oameni de ani de zile. Unii nu au antrenamente câte meciuri internaţionale jucate am adunat eu, dar au fost împinşi şi au ajuns să joace la Dunărea.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Antrenezi cei mai mici hocheişti, de unde vine numele pe care l-ai dat echipei, „Piranha Terminus"


Pentru că puştii aceştia nu iartă nimic, ori te tratează, ori te devorează. Îmi sunt foarte dragi, ţin la ei aproape ca la fiică-mea.


Apropos de Ana Maria Berdilă, îşi poate întrece mama?


Sper să poată, este un copil care este nebun după performanţă. Este la numai 16 ani în lotul echipei campioane la volei, dar mai are de crescut. Ucenicia este de bază, nu se poate să te cocoţi brusc. Nu o împingem din spate deloc, nici eu şi nici Ileana nu am reuşit decât după ce am tras din greu şi vrem ca şi ea să ştie mereu că numai cu muncă poate reuşi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite