Ion Banaş, arhitectul şef al Primăriei Galaţi, a plecat cu mâinile în buzunar către arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitectul şef interimar al Primăriei Galaţi este acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi de trafic de influenţă. A fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca mâine să fie prezentat judecătorilor pentru emiterea mandatului de arestare.

După o jumătate de zi de audieri la sediul DNA Galaţi, în urmă cu aproximativ două ore Ion Banaş a fost reţinut pentru mită şi trafic de influenţă. Paradoxal, acesta a plecat către arestul IPJ relaxat, exact ca un om liber.

Procurorii DNA nu s-au sinchisit nici măcar să-l încătuşeze, acesta fiind însoţit de doi ofiţeri îmbrăcaţi în civil, care mergeau la distanţă de el. Ion Banaş a fost scos din sediul DNA cât se poate de discret tocmai pentru a nu atrage privirile jurnaliştilor.

„Nu ştiu cum l-au escortat ofiţerii mei. A fost scos pe acestă uşă în urmă cu puţin timp. Nu l-aţi văzut?”, a spus Ivan Gheorghe, şeful DNA Galaţi, la terminarea audierilor.

Mită şi trafic de influenţă

În cursul anului 2008, Ion Banaş, în calitate de arhitect şef la Primăria municipiului Galaţi, a cerut şi primit de la un denunţător suma de 1.500 euro promiţându-i că-şi va exercita influenţa asupra factorilor decizionali în scopul obţinerii documentelor prevăzute de lege pentru construcţia unui balcon pe care acesta îl ridicase la locuinţa sa din Galaţi.

”În condiţiile în care nu a făcut niciun demers în sensul celor precizate mai sus, în cursul lunii februarie 2011, Banaş Ion i-a mai cerut denunţătorului încă 1.500 de euro pentru a-i aproba toată documentaţia necesară intrării în legalitate (autorizaţie de construire, certificat de urbanism etc.), urmând să intervină şi pe lângă ceilalţi factori decizionali (primarul municipiului, consilieri locali etc.) în acelaşi scop. De asemenea, i-a comunicat denunţătorului că amenda pentru ridicarea unei construcţii fără deţinerea actelor necesare este foarte mare, maximul fiind de 100.000 lei”, mai spune Ivan Gheorghe, şeful DNA Galaţi.

Astăzi dimineaţă, Ion Banaş a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie imediat după ce a primit de la denunţător suma de 5.800 de lei în scopul menţionat mai sus, reprezentând o primă tranşă din banii promişi.

În această seară, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.

Întrebat dacă în acest dosar mai sunt implicaţi şi alţi directori din Primăria Galaţi, şeful DNA a spus: „Nu pot să vă răspund la această întrebare deocamdată”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite