Investitorii străini ocolesc Galaţiul. În ultimii cinci ani - nicio investiţie mai mare de 10.000 de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În afara marilor privatizări, cea a combinatului siderurgic şi a şantierului naval, investitorii străini preferă să evite Galaţiul. ArcelorMittal, Damen şi Martens sunt de departe cei mai importanţi agenţi economici cu capital străin din judeţul nostru.

Cei mai importanţi investitori au ajuns în Galaţi doar cu ocazia Marii privatizări din anii '90 şi apoi din 2000.


Un eventual top al investiţiilor străine consistente de la Galaţi ar fi dominat clar de ArcelorMittal, care a cumpărat, în anul 2001, fostul Sidex, pentru o sumă de 50 de milioane de euro. Actuala cifră de afaceri a combinatului se ridică la 1,7 miliarde de euro.

Un alt investitor important este „Damen", grupul olandez care a cumpărat Şantierul Naval în anul 1999, pentru o suma de cinci milioane de dolari.


Pe locul trei ca valoare a investiţiei s-ar situa producătorul de bere Martens deţinut de o companie din Belgia.


„În judeţul nostru nu s-au făcut niciodată strategii de atragere a oamenilor de afaceri străini şi în acest moment nici nu ai pe cine să enumeri într-un eventual top 10", ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele Patronatului Intreprindeilor Mici şi Mijlocii (PIMM) din Galaţi.


În afara investitorilor care au beneficiat de avantajele „Marii privatizări", în judeţul nostru îşi mai desfăşoară activitatea şi alţi întreprinzători străini, mai mici. De exemplu, cel care investeşte în proiectul imobiliar Italian Residence ridicat pe terenurile fostei fabrici de cuie şi sârmă Trefo.

Un alt exemplu ar putea fi investiţiile olandeze de la Menarom, stopate în 2007, realizate de Dutch Shipparts B.V. Şi firma Beyler din Turcia a reprezentant un investitor putenic, deşi producătorul de uşi a intrat în faliment. Mai mult, Beyler a lăsat şi un proiect imobiliar nefinalizat.


Printre investiţiile importante din Galaţi ar mai putea fi enumerat şi magazinul Winmarkt (fostul Modern).
În jur de două miliarde de euro este cifra de afaceri a societăţilor cu capital străin, care activează în judeţul nostru.


Parcul Industrial, o necesitate

Pentru a putea atrage cât mai mulţi investitori străini în judeţul nostru ar fi necesară finalizarea Parcului industrial. „De exemplul la Cluj s-a realizat un asemenea parc şi au fost atrase foarte multe firme din afara ţării. Asta că să amintesc numai de Nokia. La noi, încă nu s-a finalizat Parcul Industrial, deşi lucrările sunt începute de câţiva ani buni", ne-a mai declarat Marian Filimon.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite