Investiţii controversate la Galaţi/ Iluzie de un milion de euro la malul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Porturilor Dunării Maritime vrea să construiască la Galaţi, la malul fluviului, un punct de frontieră. Obiectivul va costa un milion de euro şi este destinat turiştilor, chiar dacă în ultimii doi ani nicio navă străină n-a mai acostat aici.

Terminalul de pasageri va fi realizat de Ministerul Transporturilor prin intermediul Administraţiei Portuare a Dunării Maritime (APDM). Investiţia este suportată de la bugetul de stat şi trebuie finalizată până la sfârşitul lunii martie a acestui an. Adică în 2-3 săptămâni!

Costul se ridică la un milion de euro şi proiectul va fi destinat traficului turiştilor străini pe Dunăre.

Zero vizitatori

Conform datelor puse la dispoziţie companiile de turism din Galaţi, în ultimii doi ani, la cheul oraşului nu a acostat niciun vas cu turişti străini. Motivele acestei lipse de interes sunt evidente: de fapt Galaţiul nu prea are nimic de oferit din punct de vedere turistic.

Inutilitatea investiţiei este recunoscută şi de Mihai Ochialbescu, directorul APDM. Acesta spune că, de fapt, punctul de frontieră de un milion de euro este necesar pentru ca România să poată intra în spaţiul Schengen, nu pentru că ar avea efecte turistice.

„Acest punct de trecere este de fapt un ponton la care vor acosta navele de pasageri. Iniţial s-a prevăzut să facem o clădire care ar fi costat patru milioane de euro. Am considerat că o clădire specială nu este absolut necesară. Astfel, am optat pentru un ponton care să aibă dotările speciale pentru poliţia de frontieră. În plus, pe termen lung, în cazul unor modificări a frontierei Schengen, acest ponton poate fi refolosit în alte scopuri", ne-a declarat Ochialbescu.

Pontonul va fi amplasat dincolo de Dana 15, în dreptul Liceului de Marină.

Speranţe mai vechi

Ideea unor croaziere pe Dunăre, care să includă şi escale în oraşele româneşti riverane, a fost lansată în anul 2002. Pe atunci se prognoza că peste 15.000 de turişti străini vor vizita anual România, venind pe apă. Prognozele s-au dovedit însă false.

Operatorii de turism confirmă faptul că Galaţiul nu prea se află pe ruta croazierelor.

„Din pacate navele de croazieră nu prea s-au zărit pe la Galaţi. N-am avut până acum niciun turist care să fi ajuns în Galaţi în cursul unei croaziere pe Dunăre", ne-a declarat Raluca Mihai, din partea Hotel Vega.

Şi reprezentanţii Galtour-Dunărea ne-au confirmat că în ultimii doi ani nu au cazat în hotelurile firmei nici măcar un turist străin venit în oraş pe calea apei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite