Investiţii care îşi bat joc de contribuabili: 20.000 de euro pentru măsurarea zgomotului din curtea Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2008, primăria a cheltuit peste 20.000 de euro pentru un autoturism dotat cu aparatură de măsurare a zgomotului de pe străzile oraşului. Aceasta s-a dovedit a fi inutilă deoarece, timp de doi ani, nu a determinat poluarea fonică nici măcar în curtea instituţiei.

Sunt tot mai multe dovezile că administraţia locală a cheltuit bani publici pentru proiecte care sfidează, nu doar criza financiară, ci şi bunul simţ. În timp ce majoritatea gălăţenilor trăieşte cu spaima pierderii locurilor de muncă, urbea noastră se poate „lăuda” cu investiţii de o inutilitate remarcabilă.

Un astfel de exemplu este automobilul echipat cu aparatură de măsurare a poluării fonice, care, după ce a fost prezentat opiniei publice, n-a mai fost utilizat.

În 2008, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, anunţa că o firmă din Danemarca va realiza harta de zgomot a oraşului. La scurt timp, s-a renunţat la colaborarea cu firma din Danemarca şi s-a apelat la firma „Enviro Consult”. Alţi bani, aceeaşi distracţie.

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole, maşina (un autoturism Daewoo Matiz) a costat 27.417 de lei, iar aparatul de măsurare a zgomotului, 57.881 de lei.

„Avem un laborator special în cadrul Primăriei care se ocupă cu măsurarea zgomotului şi interpretarea hărţilor. Noi considerăm că este utilă”, ne-a declarat Nicoleta Manole.

Nemulţumire şi nedumerire

Am întrebat şi gălăţenii ce părere au despre „minunăţia” din curtea primăriei. Răspunsurile n-au fost surprinzătoare: „Mi se pare nejustificată cumpărarea unei maşini de măsurat zgomotul , în condiţiile în care nu se face nimic pentru ca oraşul să fie mai liniştit", a declarat Anca Stancu, 28 de ani.

O interlocutoare- mămică a fost şi mai categorică:„Este un oraş extrem de poluat fonic şi e greu să suporţi această situaţie mai ales atunci când ai un copil sugar care nu poate dormi în timpul zilei din cauza zgomotului”,  s-a plâns Tina Bulşiteanu, 34 de ani.

Concluzia este următoarea:  maşina de măsurare a zgomotului nu a fost achiziţionată doar pentru a ne minuna de ea şi nu pentru sănătatea gălăţenilor.

Printre necesarele măsuri de reducere a zgomotului, care nu sunt doar teoretice, se numără: introducerea sensului unic pe cât mai multe străzi şi interzicerea circulaţiei maşinilor de mare tonaj.

Până în iunie 2013, municipalitatea este obligată să întocmească planuri de acţiune pentru reducerea nivelului de poluare fonică.

Vox: „Este un oraş extrem de poluat fonic şi e greu să suporţi această situaţie  ”, Tina Bulişteanu, casieră


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite