Investiţii/Bani alocaţi degeaba în învăţământul gălăţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă. Foto: Bogdan Nistor
Inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă. Foto: Bogdan Nistor

Pe 15 decembrie apărea în Monitorul Oficial al României o hotărâre – nr. 1.270/2010 – prin care se alocau sume importante unităţilor şi instituţiilor din învăţământul preuniversitar.

Hotărârea ar fi fost mană cerească dacă nu ar fi venit atât de târziu. În aceste condiţii, însă, mai bine de jumătate dintre fondurile alocate judeţului Galaţi – peste 2,5 milioane de lei – nu vor putea fi cheltuite până la finalul anului calendaristic.

„Nici nu aveam cum să cheltuim aceste sume decât pentru achitarea unor datorii către constructori pentru lucrări deja efectuate. Despre începerea unor lucrări noi nici nu poate fi vorba, pentru că n-am fi putut respecta legislaţia în materie de licitaţii”, spune inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă.

Unii directori de şcoli chiar au fost sfătuiţi să aplice un tertip perfect legal:  să introducă banii primiţi prin această hotărâre în conturile de garanţie a lucrărilor, astfel încât să nu piardă banii. Însă puţini au ştiut cum se procedează, aşa că partea cea mai importantă din fonduri a mers către deconturi.

Doar o mică parte din bani a ajuns, din păcate la lucrările de reparaţii sau întreţinere a şcolilor.

Fondurile vor fi relocate

Banii se vor întoarce în primele zile ale anului viitor la Ministerul Educaţiei şi vor fi realocaţi, cel mai probabil în cursul primelor luni ale lui 2011.

„Banii nu sunt pierduţi, doar că am fi depăşit cu mult termenele dacă ne-am fi apucat să licităm lucrări noi”, a mai explicat inspectorul şcolar general.
Autorităţile şcolare speră ca această hotărâre să nu afecteze în niciun fel investiţiile făcute de consiliile locale în şcoli.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite