Investiţii: Italienii ar putea scoate Galaţiul din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât bugetul oraşului, cât şi forţa de muncă vor avea de câştigat dacă firma ENEL va construi, în ciuda crizei, centrala termoelectrică pe cărbuni. Un milion de euro ar urma să încaseze municipalitatea doar în acest an, ca urmare a încasării taxelor din acest proiect.

Mega-centrala ar urma să fie amplastă pe terenurile Administraţiei Zonei Libere Galaţi, în zona portuară a municipiului.

Conform declaraţiilor Angelei Ivan, directorul de la „Zona Liberă", în ultima parte a anului, se va da drumul proiectului. „Mai sunt unele mici amănunte legate de autorizaţia de mediu. Din câte ştiu eu, este foarte probabil ca, la sfârşitul anului, să înceapă lucrările propriu-zise", ne-a declarat Angela Ivan.

Reprezentanţii Agenţiei Regionale de Mediu sunt ceva mai rezervaţi.

„Nu pot aprecia dacă până la sfârşitul anului se va acorda sau nu autorizaţia de mediu. Pe 3 martie trebuia depus raportul de mediu, dar până în prezent, această etapă nu a fost respectată", a explicat Carmen Sandu, directorul Agenţiei Regionale de Mediu.

Ieşirea oraşului din criză

În cazul în care proiectul va fi pus în practică încă din acest an, la bugetul local vor intra aproape un milion de euro. „Banii vor proveni din taxele necesare pentru autorizaţiile necesare constririi termocentralei", a explicat directorul de la „Zona Liberă".

Investiţia în noua unitate de producţie a energiei, în valoare de aproape un miliard de euro, va fi derulată de grupul italian Enel şi firma Global International 2000 din Bucureşti.

Pe lângă banii reanimarea bugetul local acest proiect ar contribui şi la reducerea numărului de şomeri.

"La o investiţie de un milliard de euro, în mod normal, cel puţin 20% din sumă este alocată pentru plata forţei de muncă utilizate pe şantierele termocentralei. Prin urmare, ar fi nevoie de cel puţin 3.000 de muncitori pentru construirea uzinelor termocentralei", ne-a declarat Mariana Parfene, expert resurse umane.

În doi ani, ar urma să fie ridicată unitatea energetică. Termocentrala va avea două generatoare de 700-900 de megawatt fiecare şi va funcţiona pe bază de cărbune adus din Ucraina. Unitatea va fi ridicată pe un teren de 38,6 hectare.

Termocentrala, noua cocserie

În ceea ce priveşte mediul, termocentrala este percepută de gălăţeni ca fiind înlocuitoarea cocseriei de care plămânii noştri abia scăpaseră. Temerile sunt însă contrazise de directorul Agenţiei Regionale de Mediu.

„Nu vor fi emise noxe de genul celor de la cocserie, prin urmare nu sunt probleme", a explicat Carmen Sandu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite