Dezvăluiri: Groapa ecologică de la Galaţi „moare” în doar şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din toamnă, gălăţenii vor trebui să îşi arunce gunoiul în pubele speciale, care vor fi amplasate în faţa fiecărei scări de bloc. Autorităţile locale promit că Galaţiul va avea până la sfârşitul acestui un nou sistem de gestionare a deşeurilor în valoare de 23 milioane de euro.

Problema este că durata de viaţă a gropii de gunoi a fost calculată la numai şase-şapte ani, ceea ce înseamnă că municipalitatea se va specializa pe făcut gropi ecologice.

„Iniţial, durata de viaţă a fost calculată la cinci ani. Cu ajutorului unui sistem de gestionare a deşeurilor se va reduce din volumul deşeurilor depozitate în noua celulă, iar groapa de gunoi ar exista maxim şase-şapte ani.

Durata de viaţă a unei gropi de gunoi depinde de spaţiul avut la dispoziţie şi nu de banii luaţi prin grantul de finanţare”, ne-a explicat viceprimarul Mircea Răzvan Cristea.

„Municipalitatea va găsi soluţii noi de gestionare a deşeurilor având în vedere faptul că spaţiul rămas după închiderea depozitului neconform şi a celulei noi este limitat”, a spus Mircea Ostache, şeful Unităţii de Implementare a proiectului ISPA –deşeuri.

Conform aceleiaşi surse, una din soluţii este accesarea fondurilor structurale ale Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, prin finanţarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţului Galaţi.  

„În acest mod se va rezolva problema colectării deşeurilor din comune şi problema unui depozit judeţean”, a explicat Mircea Ostache.

În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor, Mircea Ostache susţine că nu sunt întârzieri majore: „Conform contractului, lucrările trebuie terminate pâna la data de 1 septembrie 2010, însă vremea nefavorabilă a condus la unele întârzieri.

Noi credem că până la 31 decembrie va fi finalizată. Staţia de sortare este gata, celula va fi gata, echipamentele vor veni, deci nu ne va opri nimic să dăm drumul la treabă”.

În august, licitaţie

Licitaţia pentru opt autovehicule şi 1631 containere va avea loc în data de 16 august 2010. „În septembrie-octombrie vom face o campanie de informare a publicului, vom împărţi pliane, vom avea întâlniri cu asociaţiile de locatari”, a mai spus Mircea Ostache.

Valoarea proiectului este de 23.000.000 euro din care 17.250.000 euro finanţare nerambusabilă şi 5.750.000 euro dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite