Galaţi: Între profesori şi Internet, copiii îi aleg pe dascăli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Între profesori şi Internet, copiii îi aleg pe dascăli
Galaţi: Între profesori şi Internet, copiii îi aleg pe dascăli

Aproape o sută de elevi de la Şcoala 7 au participat la un inedit sondaj de opinie prin care li s-a cerut să răspundă la întrebarea: „Pot fi profesorii, înlocuiţi cu Internetul ? Surprinzător, opinia generală a repondenţilor a fost că nu.

Ziua Educaţiei,  marcată în special de protestele dascălilor,  a fost serbată într-un mod inedit de către profesorii şi elevii Şcolii 7 din Galaţi. Deşi cei mai mulţi copii au fost lăsaţi să deseneze pe asfaltul din curţile şcolilor sau au fost trimişi acasă încă de la ora 11.00, consilierul educativ prof. Rodica Patache a ales să socializeze cu elevii în cadrul mai multor activităţi. Printre acestea, s-a numărat şi un interesant sondaj de opinie. Elevilor din patru clase li s-a cerut să răspundă la întrebarea: „Pot fi profesorii înlocuiţi cu Internetul ?”.

În condiţiile păstrării anonimatului,  copiii trebuia să şi argumenteze răspunsurile. După ce prof. Rodica Patache a strâns chestionarele şi a analizat raspunsurile a avut parte de o surpriză plăcută: “ Dintre cei peste o sută de elevi care au participat la sondaj, niciunul nu a considerat că Internetul este preferabil profesorilor. Vreau să vă spun că m-a uimit interesul şi seriozitatea de care au dat dovadă copiii mai ales că a fost o reacţie spontană. Nu le spusesem nimic înainte şi nici nu au semnat foile cu răspunsurile”.

Copiii spun lucruri mature

Iniţiativa sondajului a pornit de la o afirmaţie hazardată a preşedintelui ţării: “Dacă vreţi să aflaţi ceva despre Herodot, daţi o căutare pe Google şi nu mai aveţi nevoie de profesori”. Elevii chestionaţi nu sunt însă de aceeaşi părere. Astfel, unul din clasa a V-a a scris pe foaia ruptă din caiet: “Profesorii ne dau mai multe informaţii, decât putem găsi pe Internet. Ei ne ajută  şi sunt importanţi”.

Un alt elev, din clasa VII-a, răspunde filozofic dovedind o maturitate surprinzătoare: “ Relaţia interumană dintre profesor şi elev nu poate fi înlocuită cu ceva virtual”. O fetiţă din clasa a V-a consideră că Internetul nu poate înlocui dascălul întrucât numai profesorul poate demonstra ce este adevărat şi ce nu. Un elev, care la anul va fi liceean, s-a dovedit şi mai matur în gândire: “Computerul este creat de om şi nu poate fi mai deştept decât el”. 

Cel mai pertinent argument aparţine unei eleve care afirmă că: “Un profesor are experienţă şi-ţi poate explica ceea ce te interesează. Dacă nu ai înţeles îţi mai poate explica o dată, şi încă o dată”. Chiar dacă nu şi-au exprimat intenţia de a face publice aceste opinii, cei mai mulţi profesori consideră că ar trebui trimise spre luare aminte şi Cancelariei prezidenţiale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite