Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului: Consumul de "etnobotanice" creşte rata criminalităţii şi suicidului în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CIADO Romania avertizează că fenomenul consumului de "etnobotanice" va căpăta dimensiunea unei probleme de siguranţă naţională prin creşterea infracţionalităţii criminale pe fondul consumului de substanţe.

Prezentăm un sondaj al CIADO Romania efectuat in perioada 21 - 26 februarie 2011:

Participanti directi - 3500 persoane intervievate. Varsta 18-56 ani

1. Considerati ca tinerii au oferta de alternative pentru petrecerea timpului liber ce sa le dezvolte propriile valori ?

Da - 8%
Nu - 76%
Nu stiu/nu raspund - 16%

2. Considerati ca tinerii au nevoie de educatie civica pentru a constientiza ce inseamna cetateanul european ?

Da- 100 %

3. Considerati ca societatea civila este independenta sau aservita intereselor guvernamentale datorita dependentei financiare ?

Independenta - 12%
Aservita - 76 %
Nu raspund 12%

4. Considerati ca societatea civila trebuie sa joace un rol important in dezvoltarea comunitatilor locale prin programe si proiecte de prevenire si combatere a consumului de droguri ?

Da - 85%
Nu - 11%
Nu raspund - 4%

5. Considerati ca prevenirea consumului de droguri este esentiala in reducerea acestuia sau doar combaterea ?

Prevenirea - 67 %
Combaterea - 24%
Nu raspund/nu stiu - 9%

6. Considerati consumul de etnobotanice ca fiind o problema pentru orasul dumneavoastra ?

Da - 79%
Nu - 12%
Nu raspund/nu stiu - 9%

7. In Romania sunt deja morti, mii de internati si sute de mii de consumatori de etnobotanice. Cine considerati ca sunt vinovati pentru aceasta situatie ?

Guvern - 81%
Parlament - 12%
Familie - 7%

8. Considerati ca mass-media trebuie sa relateze cazurile privind consumul de etnobotanice si sa se implice in campaniile de prevenire si combatere ?

Da - 91%
Nu - 5%
Nu raspund - 4%.
Lege proastă


Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care scoate plantele etnobotanice în afara legii

Ordonanţa prevede interzicerea a 36 de plante, dar asta nu-i afectează aproape deloc pe cei care au făcut din comerţul cu spice-uri o afacere extrem de profitabil. Miercuri dimineaţă Guvernul României a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care interzice comercializarea produselor etnobotanice. Ordonanţa, care modifică Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, prevede interzicerea a 36 de substanţe şi plante psihotrope.

O altă noutate a actului normativ este aceea că lista poate fi completată pe parcurs.


"Lista urmează să fie prezentată astăzi (ieri n.a.) Ministerului Sănătăţii, după care se va publica în Monitorul Oficial. Noutatea acestei legi este că poate fi actualizată în orice moment. Astfel, vom scurta timpul dintre apariţia unei noi plante şi până la interzicerea ei. Nu vom mai avea nevoie de un an de zile să interzicem o plantă etnobotanică, o vom face imediat de acum încolo. Dezavantajul principal al acestei legi este că se va muta distribuţia drogurilor, din magazine, în şcoli, licee şi facultăţi. Se va încuraja traficul cu aceste ierburi. Fenomenul va fi şi mai greu de controlat şi combătut", a declarat Valentin Boldea, directorul DSP. Galaţi


„Lista a fost făcută după ureche"


Ordonanţa de Urgenţă şi implicit acea listă cu cele 36 de plante interzise, este una prost făcută, în opinia primului şi celui mai important distribuitor de plante etnobotanice, din ţară, Alin Rotaru.


„Interesant este că, pe această listă, sunt foarte multe plante cu care noi nu avem nicio legătură. Acelea se găsesc în farmacii, nu la noi. Niciodată nu am vândut aşa ceva. Tocmai de aceea lista nu reprezintă o problemă pentru noi. Se vede că a fost făcută după ureche", a declarat Alin Rotaru.


În ceea ce priveşte închiderea „magazinelor de vise", Rotaru afirmă că nici nu se pune problema, decât în cazul câtorva dintre ele, neautorizate şi că acele plante interzise vor fi scoase de pe piaţă, dar vor fi înlocuite, în maxim două săptămâni, cu altele. Magazinele care vor dispărea sunt cele care se aprovizionează cu ierburi aduse din Anglia, cele mai multe regăsindu-se pe listă.


Păreri pro şi contra


Majoritatea persoanelor, mai ale părinţii copiilor aflaţi la vârsta adolescenţei, vor să dispară imediat aceste magazine, din cauza pericolelor la care le expun odraslele.


„Mi-e frică să nu se apuce şi copilul meu de ţigări cumpărate de la magaziele acestea. Trebuie închise"
, a spus Maria Ursu, mama unui copil de 17 ani.


În acelaţi timp, există şi „fanii" acestor magazine, care sunt foarte mulţumiţi de marfă şi de preţuri: „Fumez aproape zilnic. Imi place, mă simt bine şi nu am avut probleme din cauza asta. Nu mi-a fost rău niciodată, aşa că o să mai fumez", a declarat Alin Bălan.

Potrivit informaţiilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, în oraş sunt 17 magazine care vând „droguri legale. Numai anul trecut, la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi s-au prezentat 57de persoane cu diferite afecţiuni respiratorii şi digestive, după ce au consumat produse de la magazinele de vise.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite