Instituţii inutile care toacă banii contribuabililor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Judeţean pentru Conservarea Energiei şi Oficiul de Mobilizare a Economiei sunt doar două dintre structurile a căror funcţionare nu se justifică.Cele două instituţii au avut până acum o lună şi jumătate un număr de 70 de angajaţi iar atribuţiile lor se suprapun cu ale altor structuri ale statului.

Inspectoratul pentru Conservarea Energiei, filiala Galaţi, a funcţionat într-un anonimat total până în luna martie 2010, când Guvernul a desfiinţat-o după ce a decis să reducă drastic cheltuielile bugetare.

Nu o să vă vină să credeţi, dar structura se ocupa cu verificarea eficienţei energetice în instituţii.

Mai pe româneşte, le spunea funcţionarilor să nu stea prea mult cu lumina aprinsă şi electrocasnicele în priză.

„Urmăream eficientizarea energetică a societăţilor care consumau peste 200 de tone de combustibil în echivalent petrol. Verificam şi eficienţa energetică la instituţii publice şi private", ne-a declarat directorul adjunct al structurii, Daniel Georgescu.

Acesta a rămas fără slujbă pe 12 martie 2010, când Executivul a decis să comaseze Inspectoratul pentru Conservarea Energiei cu filiala locală a Agenţia Române pentru Conservarea Energiei, o altă instituţie care făcea exact acelaşi lucru.

Surprinzător este că vechea structură avea nu mai puţin de 65 de angajaţi, din care au mai rămas totuşi trei persoane.

Şeful Inspectoratului pentru Conservarea Energiei Galaţi, Dumitru Tiron, s-a pensionat.

Cinci angajaţi pentru ce ?

Altă instituţie cu nume pe două rânduri, altă enigmă: Oficiul de Mobilizare a Economiei şi Pregătirea Teritoriului pentru Apărare.

Structura ţine o evidenţă informatizată, pe care o actualizează periodic, iar în situaţii excepţionale aceasta este prezentată Prefecturii.Şi cam atât.

Pentru această grea „misiune", aparatul de stat a angajat cinci persoane numai la Galaţi.

„În situaţii de mobilizare şi război, această evidenţă se pune la dispoziţia prefectului. Este o situaţie privind potenţialul uman disponibil în cazuri de urgenţă şi alertă. Colaborăm cu instituţiile şi agenţii economici pentru a ţine la zi această bază de date", ne-a declarat fostul şef interimar al structurii, Sanda Bejan.

Autorităţile centrale au sesizat şi în acest caz inutilitatea structurii şi au decis comasarea acesteia cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat.

Într-o ediţie viitoare vă vom prezenta alte două structuri teritoriale, la fel de inutile, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală şi Consiliul Concurenţei - Inspectoratul Galaţi , a căror funcţionare încarcă nota de plată a contribuabililor .

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite