Inedit/Deţinut pe post de model antiinfracţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Bălan le-a povestit elevilor cum a ajuns să consume droguri
Alexandru Bălan le-a povestit elevilor cum a ajuns să consume droguri

Penitenciarul Galaţi şi Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi au organizat ieri o interesantă întâlnire la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri pe tema prevenirii consumului de droguri în rândul elevilor.

Experienţa s-a dovedit extrem de eficientă, în contextul în care o persoană privată de libertate, Alexandru Bălan (29 de ani) le-a povestit adolescenţilor cum a ajuns să consume droguri.

Tânărul este inginer mecanic şi a ajuns să cunoască persoane de diverse facturi la service-ul unde era angajat. Ulterior, le-a reîntâlnit în cluburi, unde a început să consume droguri. Nu a durat mult până a devenit dependent.

„Am început să fumez la început haşiş, Ecstasy, iar apoi am trecut la cocaină şi heroină. Intrasem într-o lume care nu mai avea legătură cu realitatea", le-a declarat Alexandru celor peste 100 de elevi prezenţi în sala Amfiteatru a Colegiului Naţional Vasile Alexandri.

A fost prins în flagrant, când avea asupra lui cinci grame de cocaină şi condamnat de justiţie la şase ani şi 8 luni de închisoare pentru instigare la trafic internaţional de droguri.

Urma să plece la o specializare la firma Porsche. În schimb, a ajuns la puşcărie.

Şi soţia acestuia, Corina (26 de ani), a fost condamnată pentru consum şi trafic de droguri, iar la întâlnirea de ieri le-a descris elevilor izolarea şi sentimentul de repudiată social pe care l-a încercat după încarcerare.

„I-am scris unei bune prietene din închisoare, cel puţin eu am crezut că îmi este o bună prietenă, şi mi-a răspuns că nu vrea să-i mai scriu ca să nu vadă lumea că primeşte scrisori din Penitenciar. Doar familiile au fost alături de noi", li s-a destăinuit Corina elevilor.

Ca în cazul multor elevi, totul a pornit ca o joacă. L-a început a consumat cocaină ca „să se simtă bine", iar apoi nu s-a mai putut opri. A fost arestată pe aeroport pentru trafic de droguri după ce s-a descoperit asupra ei cocaină.

Corina s-a eliberat din Penitenciar după ce a ispăşit o pedeapsă de patru ani şi 8 luni de închisoare şi aşteaptă ziua când Alexandru va fi liber pentru a-şi relua viaţa împreună.

„Am ajuns să petrecem sărbătorile departe de familie, departe unul de altul, cu multă mizerie sufletească", a declarat Corina.

„Nici dacă mi-ar oferi droguri gratis, nu aş mai lua. Doar experienţa din timpul anchetei la care am fost supus, mi-a ajuns", conchide Alexandru Bălan.

Astfel de seminarii se vor desfăşura în următoarea perioadă la nivelul mai multor licee gălăţene.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite