Inedit/Un medic gălăţean a devenit apărătorul proprietarilor de centrale termice obligaţi să plătească pentru căldură la pauşal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumit că este obligat să plătească căldura vecinilor nedebranşaţi, medicul gălăţean Cosma Ţapliuc a luat atitudine. În acest scop a înfiiinţat o organizaţie non-profit care îşi propune să lupte pentru drepturile gălăţenilor posesori şi utilizatori de centrale individuale.

Aberantul ordin al ANRSC, care obligă proprietarii de centrale de apartament să achite între 30% şi 50 % din factura la căldură a clădirii, este contestat de tot mai mulţi români, printre care şi numeroşi gălăţeni.

Ordin abuziv

Pentru a plăti corect încălzirea apartamentului în care locuieşte, Cosma Ţapliuc, în vârstă de 72 de ani, de profesie medic, şi-a montat centrală individuală.

Ani de zile s-a felicitat pentru această decizie, dar, în urmă cu câteva luni, a constatat cu stupoare că, printr-un ordin absurd, statul îi obligă pe proprietarii de centrale de apartament să plătească şi pentru căldura radiată de ţevile din subsoluri şi cele care le străbat apartamentele.

„Am avut surpriza că trebuie să achit o parte din căldura de pe scară. A trebuit să contribui la cheltuielile pentru termoficare. Pe scara noastră sunt 10 apartamente, dintre care şase cu centrală şi restul în sistem centralizat. Eu plătesc 43 de lei, în timp ce alt apartament nedebranşat plăteşte 64 de lei, altul 43 de lei. De fapt, eu încălzesc ţevile celor din sistemul centralizat şi podeaua celui deasupra mea care ţine repartitorul reglat la minim", afirmă dr. Cosma Ţapliuc.

Revoltat că trebuie să contribuie la plata facturii pentru agent termic pe care nu îl utilizează, doctorul Ţapliuc s-a decis să înfiinţeze o asociaţie care să apere drepturile gălăţenilor debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire. Este vorba de Asociaţia Utilizatorilor de Centrale Termice şi Sisteme Individuale de Încălzire (AUCTSII).

„Această asociaţie non-profit îşi propune să protejeze drepturile posesorilor de centrale termice în relaţiile lor cu asociaţiile de proprietari din care fac parte, cu furnizorii şi cu autorităţile publice locale şi centrale", spune preşedintele organizaţiei.

Unde-s mulţi...

Pentru început se va face un recensământ al posesorilor de centrale ia cei care vor să devină membri ai asociaţiei trebuie să meargă la sediul acesteia, de pe strada George Coşbuc nr. 116-118, (clădirea Vox Maris).

Recenzorii activi, adică cei care se vor înscrie în asociaţie şi vor face muncă voluntară, vor beneficia de o revizie gratuită a centralei termice. Totodată, aceşti membri vor avea parte şi de consultanţă juridică.

„ Pornim de la capital zero şi vom fi tot timpul cu profit zero. Profitul va fi doar a cetăţenilor”, a mai adăugat medicul.

Chiar dacă recunoaşte că iniţiativa sa este un fel de „don quijotism în sistemul nostru post-socialist”, iniaţitorul Asociaţiei Utilizatorilor de Centrale Termice şi Sisteme Individuale de Încălzire este convins că va reuşi să schimbe ceva.

„Din câte ştiu eu, la noi în ţară nu mai există o astfel de asociaţie. Sperăm că oamenii ne vor căuta şi vor dori să lupte pentru drepturile lor. Am auzit că în Galaţi sunt vreo 20.000 de apartamente care au centrale proprii”, a spus dr. Cosma Ţapliuc.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite